Saint-Malo

Saint-Malo is een mooie havenstad in het departement Ille-et-Vilaine, in de regio Bretagne. Deze plaats staat met name bekend om de oude binnenstad. Deze oude binnenstad wordt tot op de dag van vandaag omringd door een grote stadsmuur en staat ook wel bekend als Intra-Muros.

Geschiedenis van Saint-Malo

Saint-Malo kent een rijke geschiedenis. Zo zou er op de huidige locatie van de stad ooit al een Gallo-Romeinse nederzetting hebben gelegen. De hedendaagse stad werd in de zesde eeuw na Christus gesticht door een Ierse monnik, Machutus. De naam ‘Malo’ is een afgeleide van de naam ‘Machutus’. Gedurende de negende eeuw werd deze streek veelvuldig geteisterd door invallen van Noormannen. Inwoners van deze streek vluchtten naar een naburig rotseiland, waar zij een nieuwe nederzetting stichtten. Men besloot de nederzetting te vernoemen naar de monnik en noemde de plaats Saint-Malo. Vanaf de zestiende eeuw vergaarde de plaats veel rijkdom dankzij de overzeese handel. Aan het einde van de zestiende eeuw, in het jaar 1661, werd de stad volledig verwoest. Later werd de stad onder toeziend oog van de bekende Franse fortenbouwer Vauban volledig herbouwd in graniet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad nagenoeg in zijn geheel verwoest.

Saint-Malo vandaag de dag

Ondanks de vernietigende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog is deze mooie plaats geheel in de oorspronkelijke stijl uit de achttiende eeuw herbouwd. De stad staat dan ook bekend om het prachtige historische centrum op het rotseiland. Hier kunt u urenlang rondwandelen door de prachtige historische straatjes. Ook leuk is een wandeling over de versterkte stadsmuur. Deze stadsmuur is ongeveer twee kilometer lang en vanaf de muur kunt u genieten van een prachtig uitzicht. Ondanks de turbulente geschiedenis van deze plaats is Saint-Malo uitgegroeid tot een van de mooiste plaatsen in Bretagne!
Saint-Malo

Saint-Malo bezoeken?

Wilt u deze bijzondere kustplaats zelf bezichtigen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ille-et-Vilaine ook interessant: