Kasteel van Chaumont-sur-Loire

Het kasteel van Chaumont-sur-Loire ligt bij het gelijknamige plaatsje in het departement Loir-et-Cher.Kasteel van Chaumont-sur-Loire Dit mooie kasteel ligt op een heuvel, hoog boven het plaatsje en kijkt uit op de rivier Loire. Vanwege zijn pracht staat dit kasteel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis van het kasteel van Chaumont-sur-Loire

Al in de vijfde eeuw na Christus werd de heuvel waarop het kasteel gelegen is al op zijn strategische waarde geschat. Vanaf de heuvel had men een goed uitzicht over de omgeving en kon men de vijand al van ver aan zien komen. Het duurde dan ook niet lang voordat er sprake was van een indrukwekkende kasteel op deze heuvel. Het kasteel behoorde toe aan de graaf van Blois. In het jaar 1465 ging het kasteel in vlammen op, in opdracht van de Franse koning Lodewijk XI. Dit gebeurde als vergelding tegen eigenaar Pierre I van Amboise, die verdacht werd van intriges. De zoon van Pierre I van Amboise begon enkele jaren later met de wederopbouw van het kasteel.

In 1875 kwam dit kasteel in handen van Marie Say, prinses de Broglie. Zij liet dit kasteel ombouwen tot een luxe residentie. Zo werd het kasteel ingericht met dure meubels, wandtapijten en kunstvoorwerpen uit heel Europa. Ook werd er een prachtig park aangelegd. In 1938 werd het kasteel verkocht aan de Franse staat.

Het kasteel van Chaumont-sur-Loire vandaag de dag

Vandaag de dag is het kasteel van Chaumont-sur-Loire opengesteld voor bezoekers. Voor een uitgebreid bezoek aan dit schitterende kasteel en de bijhorende tuinen kunt u gerust een middag de tijd nemen. Tijdens de mooie zomerdagen is een wandeling door de tuinen meer dan de moeite waard. Vanuit de tuinen kunt u genieten van een prachtig uitzicht op het kasteel. Een bezoekje aan dit sprookjesachtige kasteel kan tot slot prima gecombineerd worden met een uitstapje naar andere, nabijgelegen kastelen. Zo zijn bezoekjes aan het kasteel van Amboise en het kasteel van Chambord ook zeer zeker de moeite waard!
Kasteel van Chaumont-sur-Loire

Het kasteel van Chaumont-sur-Loire bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende kasteel bij het stadje Chaumont-sur-Loire zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Loir-et-Cher ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk