Kathedraal van Chartres

De kathedraal van Chartres ligt in het centrum van Chartres in het departement Eure-et-Loir. Deze kathedraal behoort tot de bekendste kathedralen in heel Frankrijk en staat bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in dit gedeelte van Frankrijk. Het is dan ook niet voor niets dat deze kathedraal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Geschiedenis van de kathedraal van Chartres

Op de locatie van de kathedraal hebben ten minste vijf eerdere bouwwerken gestaan, die elk een eerder door oorlog of brand beschadigd gebouw hebben vervangen. In de elfde eeuw besloot bisschop Fulbert een nieuwe kathedraal te bouwen. Hij deed hierbij beroep op de koningshuizen van Europa en ontving zo donaties voor de bouw van de kathedraal. Al snel nadat de bouw van de kathedraal was afgerond, werd de kathedraal bekend vanwege de prachtige gebrandschilderde ramen. Aan het begin van de Franse Revolutie hing het voortbestaan van de kathedraal aan een zijden draadje. Zo was een groep revolutionairen van plan om het bouwwerk met explosieven te vernietigen. Een lokale architect redde het gebouw door de revolutionairen er op te wijzen dat de enorme hoeveelheid puin van het gebouw de straten zo zou verstoppen dat het jaren zou duren om het op te ruimen.

De kathedraal van Chartres vandaag de dag

Ondanks de turbulente geschiedenis van de kathedraal, staat dit indrukwekkende bouwwerk tot op de dag van vandaag bekend als een van de mooiste kathedralen van heel Frankrijk. Een bezoekje aan Chartres is dan ook niet compleet zonder deze kathedraal bezocht te hebben. Voor een uitgebreid bezoek kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. Wanneer u de kathedraal van Chartres bezoekt kunt u er voor kiezen om deel te nemen aan een rondleiding. Tijdens deze rondleiding komt u alles te weten over de geschiedenis van deze kathedraal en krijgt u alle mooie delen te zien!
Kathedraal van Chartres

De kathedraal van Chartres bezoeken bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende kathedraal in de plaats Chartres zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Eure-et-Loir ook interessant: