Loiret

Het departement is een van de zes departementen van de regio Centre. De overige vijf departementen zijn Cher, Eure-et-Loir, Indre, Indre-et-Loire en Loir-et-Cher. Het departement grenst aan de departementen Essonne, Seine-et-Marne, Yonne, Nièvre, Cher, Loir-et-Cher en Eure-et-Loir. De belangrijkste plaatsen in dit gebied zijn Gien, Montargis, Orléans en Pithiviers.

Geschiedenis van het departement Loiret

Het departement Loiret kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot aan de prehistorie. Zo zijn er verschillende sporen gevonden die er op duiden dat deze streek al zeer vroeg bewoond is geweest. Voordat de Romeinen dit gebied veroverden werd het hedendaagse departement bewoond door verschillende Keltische stammen. Deze stammen leefden met name van de onderlinge handel. Toen de Romeinen deze streek veroverden groeide de plaats Cenabum uit tot een van de belangrijkste Romeinse handelsposten in dit gedeelte van Frankrijk. Rond het jaar 451 na Christus werd de regio geteisterd door de Hunnen, maar zij werden verslagen bij Orléans. Hoewel de streek later in de geschiedenis zwaar geleden heeft onder de gevolgen van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland, staat het departement tot op de dag van vandaag bekend om haar schoonheid.

Loiret vandaag de dag

Vandaag de dag is het departement Loiret een leuke en veelzijdige vakantiebestemming. In deze streek is veel te zien en te beleven. Zo behoren uitstapjes naar mooie kastelen als het kasteel van Sully-sur-Loire of het kasteel van Gien tot de mogelijkheden. Bezoekjes aan deze kastelen zijn leuk voor jong en oud. In het historische centrum van de grotere plaats Orléans kunt u gerust een middagje rond wandelen zonder dat u zich hoeft te vervelen. Tel hier andere mooie bezienswaardigheden als de kathedraal van Orléans en de abdij van Fleury bij op en het is duidelijk dat het departement Loiret veel te bieden heeft!

Loiret bezoeken?

Wilt u deze mooie streek zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Loiret ook interessant: