Lavardin

Lavardin is een mooi plaatsje in het departement Loir-et-Cher. Het plaatsje staat bekend om zijn indrukwekkende kasteel, het Château de Lavardin. Ook behoort het plaatsje tot de mooiste plaatsjes in Frankrijk, de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’.

Geschiedenis van Lavardin

De locatie van het plaatsje Lavardin werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. Zo zijn er onder meer bijlen en speerpunten opgegraven in de nabijheid van het plaatsje, wat bewijst dat er al in de prehistorie sprake was van menselijke aanwezigheid op deze plek. Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk was er sprake van een versterkt Gallo-Romeins dorpje op deze plek. In de tiende eeuw werd het plaatsje aanzienlijk versterkt, om zo zijn inwoners te kunnen beschermen tegen invallen van de Noormannen. Zo werd er rond het jaar 1030 een eerste stenen donjon gebouwd. Deze donjon werd door de jaren heen verder uitgebreid tot een kasteel. Mede dankzij de aanwezigheid van dit kasteel wist het plaatsje tijdens de Honderdjarige Oorlog een belegering door de Engelsen te weerstaan. Tijdens de Frans-Duitse oorlog werd het kasteel echter grotendeels verwoest en werd het plaatsje vervolgens geplunderd door de Duitsers.

Lavardin vandaag de dag

Ondanks de turbulente geschiedenis van het plaatsje, staat Lavardin tot op de dag van vandaag bekend om zijn prachtige middeleeuwse karakter. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Loir-et-Cher is een bezoekje aan dit mooie plaatsje dan ook absoluut de moeite waard. Voor een uitgebreid bezoek aan dit plaatsje kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. Uiteraard is uw bezoek niet compleet zonder ook de indrukwekkende kasteelruïne bezocht te hebben. Ook een uitstapje naar de prachtige Saint-Genest kerk in het plaatsje is de moeite waard. Hier kunt u verschillende prachtige muurschilderingen en fresco’s uit de twaalfde tot de zestiende eeuw bezichtigen.

Lavardin bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje met zijn indrukwekkende kasteel in het departement Loir-et-Cher zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Loir-et-Cher ook interessant: