Yèvre-le-Châtel

Yèvre-le-Châtel is een bijzonder mooi plaatsje in het departement Loiret, in de regio Centre.Yèvre-le-Châtel Het plaatsje ligt ongeveer zestig kilometer ten noordoosten van de stad Orléans en staat bekend als een van de mooiste dorpjes in heel Frankrijk. Het plaatsje staat dan ook op de lijst van de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’.

Geschiedenis van Yèvre-le-Châtel

De omgeving van het plaatsje Yèvre-le-Châtel werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. Zo zijn er in de omgeving van het plaatsje verschillende Merovingische munten gevonden. De hedendaagse locatie van het plaatsje was al vroeg in de geschiedenis erg belangrijk. Zo liep hier een oude Gallische handelsroute en was hier sprake van een oversteekplaats over de rivier La Rimarde. Tijdens de middeleeuwen werd hier dan ook een houten fort gebouwd. Rondom dit fort ontstond al snel een klein plaatsje. Dit fort werd aanzienlijk versterkt en tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland slaagde dit fort er in om verschillende aanvallen van de Engelsen af te slaan. Aan het eind van de vijftiende eeuw verloor dit fort echter zijn strategische waarde en raakte het in verval. Desondanks is het plaatsje rondom dit fort door de eeuwen heen goed bewaard gebleven.

Yèvre-le-Châtel vandaag de dag

Vandaag de dag is Yèvre-le-Châtel een bijzonder dorpje, dat sinds 2002 officieel tot de mooiste dorpjes in Frankrijk behoort. Het plaatsje is desondanks niet heel erg toeristisch. Dit betekent dat u relatief rustig door de prachtige straatjes kunt wandelen, zonder dat u grote groepen toeristen tegen zult komen. Voor een uitgebreide wandeling door dit mooie plaatsje kunt u gerust een uurtje de tijd nemen. Wanneer u een liefhebber bent van mooie, authentieke Franse dorpjes en u uw vakantie doorbrengt in de regio Centre is een uitstapje naar Yèvre-le-Châtel absoluut de moeite waard.

Yèvre-le-Châtel bezoeken?

Wilt u dit schilderachtige plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Loiret ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk