Lac du Der-Chantecoq

Het Lac du Der-Chantecoq is een mooi meer dat op de grens van de departementen Marne en Haute-Marne ligt. Dit meer is met zijn oppervlakte van 4800 hectare een van de grootste stuwmeren van Europa.

Geschiedenis van het Lac du Der-Chantecoq

Door de eeuwen heen heeft men naar oplossingen gezocht om het water dat door de rivier Marne stroomt, beter te kunnen reguleren. De rivier Marne mondt bij Parijs uit in de rivier Seine. Men besloot dat het noodzakelijk was om een kunstmatig meer aan te leggen waarmee voorkomen kon worden dat het water in Parijs te hoog kwam te staan. Als locatie koos men voor de vallei Der. In deze vallei lagen meerdere kleine dorpjes: Chantecocq, Champaubert-aux-Bois en Nuisement-aux-Bois. Met de aanleg van het stuwmeer in 1974 kwamen deze dorpjes volledig onder water te staan. In de jaren na de aanleg van het meer groeide het uit tot een belangrijk natuurgebied voor flora en fauna. Zo hebben zich hier verschillende vogelsoorten gevestigd. Ook is het meer in de loop der jaren uitgegroeid tot een geliefde recreatieplek voor onder meer zeilers, windsurfers en vissers.

Lac du Der-Chantecoq vandaag de dag

Vandaag de dag is het Lac du Der-Chantecoq een geliefde bestemming voor wandelaars, natuurliefhebbers en fietsers. Rondom het meer zijn verschillende wandelroutes aangelegd. Langs het meer zijn verschillende uitkijkposten ingericht. Vanaf het uitkijkplatform van de watertoren van Giffaumont-Champaubert kunt u genieten van een prachtig uitzicht over het meer en de omgeving. Tijdens de warme zomermaanden zijn er verschillende zandstranden waar u de dag door kunt brengen. Dit meer is absoluut een bezoekje waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Marne, of in het aangrenzende departement Haute-Marne!

Lac du Der-Chantecoq bezoeken?

Wilt u dit prachtige meer op de grens van de departementen Marne en Haute-Marne zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Marne ook interessant: