Corsica

Corsica is een eiland in de Middellandse Zee en is een van de regio’s van Frankrijk. De oorsprong van de naam is onderwerp van veel discussie, en is gehuld in nevelen.Corsica Het eiland bestaat uit de departementen Haute-Corse en Corse-du-Sud. Corsica ligt op circa 180 kilometer ten zuiden van het Franse vasteland, op 80 kilometer ten westen van Italië, en maar 12 kilometer van het Italiaanse eiland Sardinië. Het eiland is na Sicilië, Sardinië en Cyprus het grootste eiland in de Middellandse Zee.
Dit veelzijdige eiland beschikt over een bergachtig landschap, waardoor het eiland slechts dunbevolkt is.

Historie

Het eiland is continu bewoond sinds het Mesolitische tijdperk. Na een korte bezetting door de Carthagen, werd het eiland gekoloniseerd door de Grieken, alvorens het werd opgenomen door de Romeinse Republiek. In de vijfde eeuw stortte het Romeinse Rijk in, en werd het eiland binnengevallen door de Vandalen, de Visigoten, de Saracenen en de Lombarden. De verschillende invallers werden echter allemaal verdreven. Pepijn de Korte, koning der Franken, schonk het eiland in 756 na Christus aan paus Stefanus II. In 1347 nam de Republiek van Genua bezit van het eiland.
Tot aan de 18e eeuw behoorde het eiland tot de Republiek Genua. In 1729 begon de Corsicaanse onafhankelijkheidsstrijd. Na 26 jaren lang tegen de Republiek van Genua te hebben gestreden, werd in 1755 de Corsicaanse Republiek opgericht onder leiding van Pasquale Paoli.
Pas met het Verdrag van Versailles van 1768 werd het eiland officieel aan Frankrijk toebedeeld. Na de Franse Revolutie werd het eiland een integraal deel van Frankrijk. In 1811 werd Corsica officieel een departement van Frankrijk. De stad Ajaccio, gelegen aan de westkust van het eiland, werd aangewezen als hoofdstad. De Franse taal werd ingevoerd, en het Corsicaans, de oorspronkelijke taal, verdween naar de achtergrond.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog kwam het eiland onder het bewind van het Franse Vichy-regime, dat samenwerkte met de nazi’s. In 1943 werd het eiland bevrijd door de Italiaanse strijdkrachten, die samenwerkten met het leger van de Vrije Fransen.

Corsica vandaag de dag

Vandaag de dag geldt Corsica als een populaire vakantiebestemming. Het eiland heeft dan ook veel te bieden: een heerlijk Mediterraans klimaat, heerlijke stranden, historische steden en overblijfselen uit vervlogen tijden, zoals de historische sites van Cucuruzzu en Filitosa. Een vakantie op Corsica is dan ook ten zeerste aan te bevelen!

 

Vakantiehuizen op Corsica

Op vakantie naar dit prachtige eiland? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Corsica ook interessant: