Calanches de Piana

De Calanches de Piana, vrij vertaald de Kreken van Piana, is volgens sommigen een van de mooiste landschappen in de wereld. De rotsen, bergspitsen en kliffen van rood graniet vormen een bijzonder schouwspel. De Calanches liggen tussen Porto en Ajaccio, aan de westkust van Corsica.

Calanches de Piana

Geschiedenis van Calanches de Piana

Door de lange, droge seizoenen hebben zich grote gaten ontwikkeld in de steile hellingen op onbegroeide stukken. De gaten verschillen van grootte en vorm. Deze rotsen speelden een rol in de cultuur van Corsica. Zo werden hier in de prehistorie de doden begraven. Vanwege haar vorm waren de holtes een ideale overnachtingsplek.
Guy de Maupassant, een Franse schrijver, was gefascineerd door de Calanches de Piana. Hij probeerde het bijzondere schouwspel te omschrijven voor zijn lezers: ‘Door de tijd, de gure wind en de nevels uit de zee waren pieken, zuilen, torentjes en verrassende figuren ontstaan. Deze verbazingwekkende rotsen waren tot driehonderd meter hoog, rank, rond, verwrongen, krom, vormloos, verrassend, bizar en leken op bomen, planten, dieren, monumenten, mensen, monniken in habijten, gehoornde duivels, gigantische vogels, een monsterachtig volk, een verschrikkelijk dierenpark dat was versteend door de actie van een extravagante godheid.’

Calanches de Piana vandaag de dag

Vandaag de dag vormen de Calanches de Piana een wonderlijk schouwspel dat absoluut de moeite waard is om te bezichtigen. Zoals de Franse schrijver Guy de Maupassant al uitvoerig beschreef, zijn er in de verschillende rotsformaties allerlei vormen en figuren te herkennen. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet welke de bezoekers in staat stellen per voet de Calanches te verkennen. Deze wandelingen variëren in lengte, maar hebben als overeenkomst dat de paden vrij steil kunnen zijn. Een goede conditie is dan ook aan te raden. Een laatste tip is om de Calanches de Piana te bezoeken bij zonsondergang. De combinatie van de vreemde vormen van de rotsen en het licht van de ondergaande zon staat garant voor prachtige foto’s!

Calanches de Piana bezoeken?

Zelf dit indrukwekkende natuurgebied bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Corse-du-Sud ook interessant: