Cucuruzzu

Cucuruzzu is een prehistorische nederzetting in het zuiden van Corsica, gelegen tussen de plaatsen Sainte Lucie de Tallano en Levie, op het 900 meter hoge plateau Pianu dins Levie. De

Cucuruzzu

prehistorische site zou toe hebben behoord aan de Torreanen, een megalithische beschaving die circa duizend jaar voor Christus Corsica veroverde.
De overblijfselen van het dorpje zijn pas ontdekt in 1956, dankzij een luchtfoto van een verkenningsvliegtuig. In 1963 is er archeologisch onderzoek gedaan om meer te weten te komen over de historie van deze site.

Geschiedenis van Cucuruzzu

Cucuruzzu dateert uit de Bronstijd. Uit onderzoek is gebleken dat het oude fort en het bijhorende dorp aan het einde van de derde eeuw voor Christus werd verlaten.
De opgravingen leren ons dat de vroegere inwoners van het dorp leefden van landbouw en veeteelt. Zo zijn er botten gevonden van runderen, schapen, varkens en geiten. Ook zijn er sporen gevonden die duiden op de jacht op herten en wilde zwijnen. De site heeft een oppervlakte van 1200 vierkante meter, en bevat onder meer overblijfselen van hoge muren, een stenen trap en een houten loopbrug.
De ontdekking van Cucuruzzu in 1956 leidde al snel tot de interesse van Roger Grosjean. Grosjean was een archeoloog, die uiteindelijk leiding gaf aan de opgravingen tussen 1963 en 1964. In 1975 werd Cucuruzzu door de Franse staat gekenmerkt als een historisch monument. In 1982 werden de overblijfselen gekenmerkt als nationaal monument. In 1991 is de site in haar geheel gerestaureerd, en verlost van de vegetatie waaronder zij verscholen ging.

Cucuruzzu vandaag de dag

Vandaag de dag is deze historische vindplaats vrij toegankelijk voor toeristen. Er is een route aangelegd die u langs alle historische bezienswaardigheden leidt. Gedurende uw bezoek heeft u een telefoon tot uw beschikking waarop u de nummers van de verschillende onderdelen die de route rijk is kunt invoeren om van commentaar te worden voorzien. Een bezoek aan Cucuruzzu is aan te raden voor iedereen die zich interesseert in de rijke historie van Corsica!

Cucuruzzu

Cucuruzzu bezoeken?

Zelf deze interessante vindplaats bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Corse-du-Sud ook interessant: