Filitosa

Filitosa is een van de meest spectaculaire archeologische vindplaatsen op Corsica. De site is gelegen bovenop een rotsachtige heuvel, uitkijkend over de Taravo vallei. Uit opgravingen blijkt dat deze plek al in het vroege Neolithicum werd bewoond, zo’n 8000 jaar geleden.

Filitosa

Geschiedenis van Filitosa

In 1946 werd de site ontdekt door Charles-Antoine Cesari, eigenaar van het land waar Filitosa zich bevindt. Evenals bij Cucuruzzu, ontfermde archeoloog Roger Grosjean zich over het archeologisch onderzoek, dat startte in 1954. Gedurende het archeologisch onderzoek zijn er pijlpunten en potscherven gevonden welke gedateerd zijn op 3300 jaar voor Christus. Rond 1500 voor Christus zijn er meerdere menhirs gebouwd, elk circa twee meter hoog. Deze menhirs verbeeldden zowel menselijke gezichten als harnassen en wapens. Vermoed wordt dat deze verbeeldingen gemaakt zijn om een op handen zijnde invasie van de Toreanen af te weren. De geschiedenis heeft ons geleerd dat deze poging niet bepaald succesvol is gebleken. Na de Toreaanse invasie werden de menhirs vernietigd, of door de Toreanen als bouwmateriaal gebruikt. De Toreanen bouwden verschillende cirkelvormige gebouwen op de site, welke bekend staan als ‘torri’ of ‘torre’, welke tot op de dag van vandaag goed bewaard zijn gebleven. Er zijn in totaal twintig menhirs gevonden op de site van Filisota. Dit aantal vertegenwoordigd ongeveer de helft van het totale aantal gevonden menhirs op Corsica.

Filitosa vandaag de dag

De site van Filisota kan bereikt worden via een weg door een oude olijvengaard. Het eerste monument dat te zien is, is een overhangende rots en de omliggende muur. Vervolgens komt de bezoeker bij het centrale monument. Dit centrale monument kan gezien worden als het startpunt voor uw bezoek aan Filitosa. Doordat Filitosa zich bovenop een rotsachtige heuvel bevindt, heeft u vanaf de site een prachtig uitzicht. Evenals bij de prehistorische site van Cucuruzzu krijgt u tijdens uw bezoek beschikking over een telefoon waarop u de nummers van de verschillende onderdelen van de site kunt invoeren, om zo van commentaar te worden voorzien.  Aangeraden wordt om Filitosa te bezoeken op het middaguur. Het licht is dan ideaal om de beelden en gravures goed te bekijken!

Filitosa

Filitosa bezoeken?

Zelf deze prehistorische vindplaats bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Corse-du-Sud ook interessant: