Genuese torens

Langs de kustlijn van Corsica zijn ze veelvuldig te vinden: torens. Deze torens zijn uitgegroeid tot het symbool van het eiland. Hoewel niet alle torens een Genuese oorsprong hebben, staan ze wel bekend als de Genuese torens van Corsica.

Genuese toren

Geschiedenis van de Genuese torens

De Genuese torens zijn ooit gebouwd op verzoek van de inwoners van de dorpjes aan de kust van Corsica, ter bescherming tegen de invallen van piraten. Corsica behoorde tot het Rijk van Genua, dat verantwoordelijk was voor de constructie van het merendeel van de torens langs de kustlijn van Corsica. Vanaf 1531 zijn er in talloze torens gebouwd onder toezicht van twee commissarissen van het Genuese Rijk, Sebastiano Doria en Pietro Filippo Grimaldo Podio. Zij waren namens het Genuese Rijk verantwoordelijk voor de verdedigingslinie. Iedere toren had een garnizoen van twee tot zes mannen, welke gerekruteerd werden onder de bewoners. Deze bewakers werden de Torregiani genoemd. Zij waren verantwoordelijk voor het tijdig alarm slaan wanneer er piratenschepen gesignaleerd werden, waarna de inwoners van de nabijgelegen dorpen op tijd naar binnen konden vluchten. De torens konden onderling communiceren door middel van lichtsignalen. Bovenop de torens waren balen geplaatst die in brand werden gestoken wanneer er gevaar dreigde. Alle torens namen de vuursignalen van elkaar over, waardoor het gehele eiland in een paar uur gewaarschuwd kon worden.

De Genuese torens van Corsica vandaag de dag

Vandaag de dag behoren de Genuese torens tot het erfgoed van Corsica. Van de honderden torens die ooit zijn gebouwd, staan er tot op de dag van vandaag nog circa zestig overeind. Sommige torens zijn gerestaureerd door de nabijgelegen gemeentes, andere verkeren in een minder goede staat. Veel van de torens zijn aangemerkt als zijnde historische monumenten. Een bezoekje aan deze Genuese torens is erg interessant, en biedt een mooi inzicht in het verleden. Bovendien staan deze torens veelal op locaties met een mooi uitzicht over de zee, wat garant staat voor mooie plaatjes!

Genuese Toren bij het plaatsje Porto

De Genuese torens bezoeken?

Zelf deze indrukwekkende torens bezichtigen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Corse ook interessant: