Ajaccio

Ajaccio is de grootste stad van Corsica, en de hoofdstad van het departement Corse-du-Sud. De stad is onder andere bekend als de geboortestad van de Franse keizer Napoleon, die op 15 augustus 1769 in deze stad het levenslicht zag.

 

Geschiedenis van Ajaccio

De stad beschikt over een rijke geschiedenis. De stad vind haar oorsprong in de nadagen van het Romeinse Rijk. In de twaalfde eeuw na Christus maakte de stad deel uit van het Genuese Rijk. Het doel van de Genuezen was om een nieuwe haven op te zetten die bescherming zou kunnen bieden aan de zeeroute tussen Calvi en Bonifacio. De locatie van het huidige Ajaccio werd gekozen vanwege haar gunstige ligging ten opzichte van deze zeeroute. In 1492 werd de stad officieel gesticht, en werd er begonnen met de bouw van de citadel. De citadel stelde in het begin niet veel meer voor dan een enkele donjon. Gedurende de bezetting door de Fransen, tussen 1553 en 1559, werd de citadel uitgebreid. Zo werden er onder andere sterke muren om Ajaccio heen gebouwd, om zo de stad te beschermen. De stad moest onder andere beschermd worden tegen Corsicaanse nationalisten, welke met geweld probeerden Ajaccio te bezetten. Ondanks diverse pogingen in de jaren 1729, 1739 en 1763, is het de nationalisten echter nooit gelukt om de stad te veroveren.

Ajaccio vandaag de dag

Vandaag de dag is de stad een van de meest interessante bezienswaardigheden op het eiland Corsica. De geschiedenis is nog duidelijk zichtbaar in de stad. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere straatjes vernoemd naar Napoleon. De stad staat verder bekend om haar prachtige ligging aan een van de mooiste baaien van Corsica. Ook beschikt de stad over vele gezellige straatjes met talloze winkels. Het heerlijke klimaat zorgt ervoor dat je ten alle tijden heerlijk kunt ontspannen op een van de nabijgelegen stranden. Ajaccio heeft voor ieder wat wils, en is een stad die je gezien moet hebben gedurende je verblijf op Corsica!

Standbeeld van Napoleon in Ajaccio

Ajaccio bezoeken?

Zelf deze mooie stad verkennen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Corse-du-Sud ook interessant: