Aléria

Aléria is een plaatsje gelegen aan de oostkust van Corsica, en ligt op het meest oostelijk gelegen punt van heel Frankrijk. Het plaatsje beschikt over een rijke historie die teruggaat tot nog voor de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk.Aléria

Geschiedenis van Aléria

Uit verschillende archeologische opgravingen op het eiland Corsica is gebleken dat Corsica al ruim voordat de Romeinen arriveerden bewoond moet zijn geweest. Het bewijs hiervoor is aanwezig in de vorm van historische locaties als Filitosa en Cucuruzzu. Het is dan ook aannemelijk dat er in de omringende omgeving van het huidige plaatsje al relatief vroeg in de geschiedenis mensen moeten hebben geleefd. Volgens verschillende historische bronnen is het plaatsje Aléria in het jaar 566 voor Christus gesticht als een kolonie van de Grieken. Later in de geschiedenis werd het plaatsje veroverd door de Etrusken. In het jaar 259 voor Christus werd het plaatsje veroverd door de Romeinen, die het plaatsje volledig verwoestten. Vanaf het jaar 80 voor Christus concludeerden de Romeinen echter dat zij een grote haven nodig hadden aan de oostkust van Corsica. De Romeinse dictator Sulla besloot dan ook het plaatsje Aléria weer op te bouwen en hier een grote haven aan te leggen. Een grote uitslaande brand in het jaar 410 na Christus, en de plundering door de Vandalen in het jaar 465 zorgden er echter voor dat het plaatsje nooit meer haar hoogtijdagen zou evenaren.

Aléria vandaag de dag

Vandaag de dag is Aléria een klein dorpje, gelegen aan een rivier met de naam Tavignano. In en rondom het plaatsje zijn enkele leuke bezienswaardigheden te vinden die absoluut een bezoekje waard zijn, zoals de opgravingen van de oude Romeinse stad en de kathedraal van Saint-Marcel. Deze kathedraal is de oudste kathedraal van heel Corsica. In de nabijheid van Aléria zijn bovendien een aantal prachtige lagunes te vinden en een prachtig zandstrand waar u heerlijk kunt genieten tijdens de warme zomerdagen. Een bezoekje aan dit oude plaatsje met haar rijke historie is absoluut de moeite waard.
Aléria

Aléria bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Corse ook interessant: