Bonifacio

Het stadje Bonifacio, Bunifaziu in het Corsicaans, is gelegen bovenop een massieve rots, tachtig meter boven zee.

Bonifacio

Geschiedenis van Bonifacio

Het gebied rondom het huidige stadje heeft een lange geschiedenis van menselijke bewoning. Iets ten noorden van het stadje zijn de overblijfselen gevonden van de ‘Dame de Bonifacio’. Haar skelet werd gedateerd op 6570 voor Christus. Uit deze vondst blijkt dat het gebied al bewoond werd in de prehistorie.
Hoewel de Romeinen een klein dorpje hadden op de huidige locatie van het stadje, begint de geschiedenis van het stadje pas in het jaar 828 na Christus, toen de Toscaanse graaf Bonifacio het stadje stichtte, en het naar zichzelf vernoemde. De Toscaanse graaf bouwde een kasteel op het schiereiland, vanwege haar strategische ligging ten opzichte van de Toscane.
Tegen het einde van de 12e eeuw werd het stadje in zijn geheel veroverd door de Genuezen. De bevolking van het stadje werd zonder genade afgeslacht, en vervangen door Liguriërs, een volk dat door de Genuezen werd vrijgesteld van belasting- en havengeld. Het stadje werd verder uitgebreid, en het garnizoen werd door de jaren heen versterkt. Eeuwenlang werd de citadel van Bonifacio beschouwd als onneembaar. In 1420 werd het plaatsje vijf maanden lang belegerd door het leger van de koning van Aragon, in een poging Corsica te onderwerpen aan de heerschappij van Spanje. Zijn poging om het stadje te veroveren mislukte echter. In 1553 werd het stadje wederom belegerd, dit maal door een gecombineerd leger van de Fransen en de Turken. De verdedigers werd verteld dat wanneer zij zich overgaven, hun levens gespaard zouden worden. De Turken hielden zich echter niet aan hun woord, en roeiden het stadje uit. In 1768 kwam het plaatsje in Frans bezit door het Verdrag van Versailles.

Bonifacio vandaag de dag

Vandaag de dag trekt het Bonifacio toeristen van over de hele wereld, die zich vergapen aan het Middeleeuwse karakter van het stadje. De nabijgelegen haven ligt vol met indrukwekkende jachten, en in het stadje zijn talloze restaurants en hotels te vinden. De nabijgelegen zandstranden maken van Bonifacio een veelzijdige vakantiebestemming. Voor zowel cultuurliefhebbers als zonaanbidders is het stadje een ideale vakantiebestemming!

Bonifacio bezoeken?

Zelf dit prachtige stadje verkennen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Corse-du-Sud ook interessant: