Corte

Corte is een plaats gelegen in het departement Haute-Corse, op Corsica. In tegenstelling tot de meeste andere plaatsen op het eiland, ligt Corte meer in het binnenland. Deze plaats wordt ook wel als de historische en culturele hoofdstad van het eiland Corsica gezien en geldt als de belangrijkste stad in het binnenland.Corte

Geschiedenis van Corte

De geschiedenis van deze plaats gaat terug tot aan de middeleeuwen. Evenals vele andere plaatsen is dit plaatsje ontstaan rondom een klein fort. Wonen in de nabijheid van een fort of kasteel bood vele voordelen, waaronder bescherming tegen aanvallen van bijvoorbeeld piraten. De aanwezigheid van het fort zorgde ervoor dat het plaatsje al snel uitgroeide tot een klein stadje. Toch was Corte voor een relatief lange periode niets anders dan een simpel stadje in het binnenland van Corsica. Andere steden als Bonifacio, Ajaccio, Calvi en Bastia waren vele malen belangrijker, onder meer met het oog op de handel over zee. Alles veranderde echter toen het stadje zich halverwege de achttiende eeuw na Christus onafhankelijk verklaarde van Genua, dat het eiland al tijden bezette. Er ontstond een felle onafhankelijkheidsstrijd, waarbij Corte een voorname rol speelde. Vanwege haar voorname rol werd de plaats zelfs uitgeroepen tot de hoofdstad van Corsica. Ook werden er enkele belangrijke gebouwen gebouwd, waaronder een parlement en een universiteit. Toen Corsica in het jaar 1769 na Christus werd ingenomen door de legers van de Franse kroon, betekende dit echter weer het einde voor Corte als hoofdstad van Corsica. Het plaatsje heeft haar parlement en haar universiteit echter behouden, waardoor het tot op de dag van vandaag bekend staat als de kleinste universiteitsstad van heel Frankrijk.
Corte

Corte vandaag de dag

De oude citadel geldt vandaag de dag als de meest bezochte bezienswaardigheid in het stadje. Toch is de citadel niet de enige bezienswaardigheid in dit plaatsje. Ook de smalle, oude straatjes in het oude centrum van het plaatsje zijn meer dan de moeite waard om door heen te lopen. Hier vindt u verschillende winkeltjes en restaurants. In de nabijheid van de citadel is bovendien een museum gevestigd, waar u alles te weten kunt komen over de historie van Corsica. Zeer interessant en absoluut de moeite waard wanneer u meer over de geschiedenis van dit bijzondere eiland te weten wilt komen. Wanneer u deze plaats bezoekt, mag een bezoekje aan het Place Paoli niet ontbreken. Op dit plein staat een standbeeld van Paoli, die wordt gezien als de stichter van het moderne Corsica zoals het vandaag de dag bekend staat. Een bezoekje aan Corte is meer dan de moeite waard!

Corte bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf verkennen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Corse ook interessant: