Lumio

Lumio is een prachtig plaatsje in het departement Haute-Corse en ligt ongeveer tien kilometer ten oosten van de plaats Calvi. Het plaatsje kijkt uit over de schitterende baai van Calvi en staat bekend om haar historische karakter.Lumio

Geschiedenis van Lumio

Al in de prehistorie was er sprake van menselijke bewoning van dit gebied. Zo zijn er onder meer speerpunten gevonden die bewijzen dat men hier in de prehistorie leefde van de jacht en visserij. het dorpje Lumio werd gesticht in de vijftiende eeuw. In deze tijd had de kustlijn van Corsica veelvuldig te maken met plunderingen door piraten. Daarom werd er ten noordoosten van Lumio nog een dorpje gebouwd, dat op 377 meter hoogte lag. Dit dorpje kreeg de naam Occi en was gesticht door de inwoners van Lumio toen zij op de vlucht waren voor de piraten. In de zestiende eeuw nam het aantal plunderingen door de piraten af en trokken de bewoners weer naar het plaatsje Lumio. Het plaatsje kende haar hoogtijdagen toen de Italiaanse handelsstaat Genua het voor het zeggen had op Corsica. In de loop der eeuwen heeft het plaatsje zich in relatieve rust kunnen ontwikkelen. Hierdoor heeft het plaatsje haar oorspronkelijke, middeleeuwse karakter door de eeuwen heen behouden.

Lumio vandaag de dag

Vandaag de dag staat dit plaatsje bekend als een van de mooiste middeleeuwse dorpjes op Corsica. Wanneer u in het departement Haute-Corse verblijft is een bezoekje aan dit mooie plaatsje absoluut de moeite waard. Dit mooie middeleeuwse plaatsje geldt als een kleiner toeristisch alternatief voor Calvi, maar uiteraard kunt u er ook voor kiezen om beide plaatsen te bezoeken. In dit schitterende plaatst vindt u maar liefst vier middeleeuwse kerken in haar historische dorpskern. Vanuit het dorpje kunt u genieten van een adembenemend mooi uitzicht over de baai van Calvi. Wanneer u over stevige wandelschoenen én een goede conditie beschikt, kunt u er ook voor kiezen om naar het verlaten dorpje Occi te wandelen!

Lumio bezoeken?

Wilt u dit middeleeuwse plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Corse ook interessant: