Elzas

De regio Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk, aan de linkeroever van de rivier de Rijn die de grens met Duitsland vormt. Deze prachtige regio bestaat uit de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin en staat bekend om zijn prachtige natuur en rijke geschiedenis. De regio grenst in het westen aan de regio Lorraine en in het zuiden aan de regio Franche-Comté. Een groot gedeelte van deze streek bestaat uit de Vogezen, een middelhoge bergketen die zeer geliefd is onder wandelaars en natuurliefhebbers.

Geschiedenis van Elzas

De regio Elzas kent een zeer rijke geschiedenis. In de eerste eeuwen van onze jaartelling was de streek in handen van de Romeinen, nadat zij de Germaanse stam van de Tribokers hadden verslagen in het jaar 58 voor Christus. Na de val van het Romeinse Rijk vestigden de Alemannen zich in deze streek. Door de eeuwen heen is deze streek meerdere malen het toneel geweest van gevechten tussen Frankrijk en Duitsland. Zo moest Frankrijk dit gebied na het verliezen van de Frans-Duitse oorlog van 1870 afstaan aan het nieuwe Duitse Keizerrijk. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de streek weer in Franse handen, na de ondertekening van het Verdrag van Versailles. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen uit het turbulente verleden van deze streek goed zichtbaar. Zo doen de namen van verschillende plaatsen en kastelen nog denken aan het Duitse verleden van deze streek.

Elzas vandaag de dag

Vandaag de dag is de deze mooie streek een zeer geliefde vakantiebestemming. Er is dan ook enorm veel te zien en te beleven. Zo zijn uitstapjes naar prachtige plaatsen als Straatsburg, Colmar, Riquewihr, Eguisheim en Kaysersberg absoluut de moeite waard. Ook aan mooie bezienswaardigheden is er geen gebrek. Zo zijn uitstapjes naar bijvoorbeeld Kasteel Haut-Kœnigsbourg, de Grand Ballon of het Château de Kaysersberg leuk voor het hele gezin. De Elzas is dan ook een ideale vakantiebestemming voor een veelzijdige vakantie!

Elzas bezoeken?

Wilt u deze prachtige regio met zijn rijke verleden zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in deze streek!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Elzas ook interessant: