Château du Girsberg

Het Château du Girsberg is een van de drie kastelen die in de nabijheid liggen van het leuke plaatsje Ribeauvillé. De andere twee kastelen zijn: Château de Saint-Ulrich en Château de Haut-Ribeaupierre. Dit mooie kasteel ligt op 528 meter hoogte en staat bekend als een van de mooiste bezienswaardigheden van het departement Haut-Rhin.

Geschiedenis van Château du Girsberg

Dit kasteel kent een rijke geschiedenis. Het kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd in opdracht van de heren van Ribeaupierre. Zij gaven het kasteel de naam La Roche. Niet lang nadat de bouw van het kasteel was afgerond, werd het in het jaar 1288 geraakt door de bliksem. Hierdoor brandde een groot gedeelte van het kasteel af. Men besloot echter om het kasteel te herbouwen. In het jaar 1304 werd het kasteel overgedragen aan de ridders van Guirsberg, aan wie het Château du Girsberg zijn naam ontleend. Het kasteel bleef tot aan de vijftiende eeuw in handen van deze familie, totdat de familie uitstierf. Nadat het kasteel al geruime tijd mankementen begon te vertonen door achterstallig onderhoud, werd het kasteel in de zeventiende eeuw definitief verlaten. Sinds 1841 staan de overblijfselen van dit kasteel op de monumentenlijst van het Franse Ministerie van Cultuur.

Château du Girsberg vandaag de dag

Hoewel het kasteel vandaag de dag is vervallen tot een ruïne, is een bezoekje aan deze bijzondere locatie absoluut de moeite waard. Voor een uitgebreid bezoek aan deze kasteelruïne kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. De wandeling naar het kasteel kan voor sommige mensen wat zwaar zijn. Zo moet u ongeveer veertig minuten de tijd rekenen voor de wandeling naar het kasteel, vanaf de parkeerplaats Lutzelbach. Een bezoekje aan dit mooie kasteel is uitstekend te combineren met een bezoekje aan een van de andere twee kastelen in de directe omgeving, Château Saint-Ulrich of Château de Haut-Ribeaupierre!

Château du Girsberg bezoeken?

Wilt u dit prachtige kasteel in het departement Haut-Rhin in de regio Elzas zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haut-Rhin ook interessant: