Hartmannswillerkopf

Hartmannswillerkopf, ook wel bekend onder de naam Vieil Armand, is een berg in het departement Haut-Rhin.Hartmannswillerkopf Deze berg ligt ongeveer dertig kilometer ten noordoosten van de plaats Mulhouse. Deze berg is 956 meter hoog. Op- en rondom deze berg werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zeer zwaar gevochten.

Geschiedenis van de Hartmannswillerkopf

Nadat Frankrijk de Frans-Duitse oorlog in 1870 had verloren, kwam de Elzas in Duitse handen. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in het jaar 1914, probeerden de Fransen de Elzas te heroveren op de Duitsers. In december 1914 vonden op deze berg de eerste schermutselingen plaats. Al snel mondden deze schermutselingen uit in een grote loopgravenoorlog op- en rondom de berg. Na 1915 waren er al meer dan 30.000 soldaten om het leven gekomen door de gevechten in dit gebied. Later in de oorlog verschoof het zwaartepunt van de gevechten naar het noordwesten van Frankrijk. Mede door deze ontwikkelingen zijn diverse loopgraven en bunkers op de Hartmannswillerkopf relatief goed bewaard gebleven. Na afloop van de Eerste Wereldoorlog werd deze berg tot nationaal monument verklaart, als eerbetoon aan alle soldaten die hier sneuvelden.

De Hartmannswillerkopf vandaag de dag

Vandaag de dag is een bezoekje aan de Hartmannswillerkopf absoluut de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Haut-Rhin of elders in de Elzas. Op deze berg zijn enkele wandelroutes uitgezet langs de verschillende overblijfselen van de strijd. De omgeving met de verschillende loopgraven is bijzonder indrukwekkend. Vanaf de top van de berg kunt u bij mooi weer genieten van een prachtig uitzicht. Ook is er een museum dat erg interessant is om te bezoeken wanneer u meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de Hartmannswillerkopf. Een bezoekje aan deze bijzondere berg en het monument op de top is absoluut aan te raden!

De Hartmannswillerkopf bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende berg waar zo zwaar om is gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haut-Rhin ook interessant: