Neuf-Brisach

Neuf-Brisach is een bijzonder mooie vestingplaats in het departement Haut-Rhin, in de regio Elzas.Neuf-Brisach Deze vestingplaats ligt niet ver van de grens met Duitsland en is wordt ook wel gezien als het meesterwerk van de bekende Franse fortenbouwer Vauban.

Geschiedenis van Neuf-Brisach

In de zeventiende eeuw nam de noodzaak toe om versterkte plaatsen en forten te bouwen langs de Franse landsgrens. Deze vestingplaatsen dienden als verdedigingswerken wanneer de vijand het land binnenviel. Het plaatsje Breisach was zo’n versterkte stad, maar door de Vrede van Rijswijk werd Frankrijk gedwongen deze plaats af te staan aan Oostenrijk. Men besloot dan ook een nieuwe vesting te bouwen. Tussen 1699 en 1703 bouwde Vauban in opdracht van de Franse koning Lodewijk XIV de vestingplaats Neuf-Brisach. Deze vestingplaats gold als een van de grootste militaire verdedigingswerken uit deze tijd. Ondanks de vele verdedigingswerken werd deze vestingplaats tijdens de Frans-Pruisische oorlog in 1870 veroverd door de Duitsers. Na deze oorlog bouwde men Neuf-Brisach weer op, maar de vestingplaats had zijn strategische waarde verloren. In 1961 werden Neuf-Brisach en de inmiddels Duitse plaats Brisach door een brug over de rivier de Rijn met elkaar verbonden.

Neuf-Brisach vandaag de dag

Brengt u uw vakantie door in het departement Haut-Rhin, of elders in de regio Elzas? Dan is een bezoekje aan deze mooie vestingplaats absoluut de moeite waard. Door de eeuwen heen zijn de verschillende verdedigingswerken goed bewaard gebleven. Zo kunt u tot op de dag van vandaag de indrukwekkende vestingwallen en de drooggelegde slotgracht bezichtigen. Ook kunt u genieten van van de vele mooie oude gebouwen en charmante straatjes die dit mooie plaatsje te bieden heeft. Voor een uitgebreid bezoek aan deze mooie plaats met zijn indrukwekkende vestingwerken kunt u gerust een middagje de tijd nemen!

Neuf-Brisach bezoeken?

Wilt u deze mooie vestingplaats in het departement Haut-Rhin zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haut-Rhin ook interessant: