Citadel van Belfort

De citadel van Belfort ligt op een hoge rots bij het de stad Belfort. Deze citadel staat bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het departement Territoire de Belfort. De citadel maakte deel uit van de eerste verdedigingslinie langs de grens van Frankrijk en was dan ook van groot strategisch belang.

Geschiedenis van de citadel van Belfort

Belfort is al sinds de middeleeuwen een belangrijke, versterkte plaats. Al in het jaar 1226 werd er een kasteel gebouwd om de plaats en de omgeving te kunnen beschermen. Tussen 1637 en 1648 werd dit kasteel in opdracht van graaf de la Suze gemoderniseerd en verder uitgebouwd tot een indrukwekkende citadel. Ook de bekende Franse fortenbouwer Vauban droeg bij aan het uitbreiden van de verdedigingswerken. Het resultaat was een citadel die ook bestand was tegen vijandelijk artillerievuur. Tijdens de Frans-Duitse oorlog werd een belegering door Pruisische troepen afgeslagen door de Franse verdedigers. Een indrukwekkende prestatie, omdat het Franse leger veruit in de minderheid was. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd het fort opgenomen in de oostelijke uitbreiding van de bekende Maginotlinie. In de loop der jaren verloor de citadel zijn strategische waarde, maar tot op de dag van vandaag torent dit immense bouwwerk uit boven Belfort.

De citadel van Belfort vandaag de dag

Vandaag de dag staat de citadel van Belfort bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in deze streek. Samen met onder meer de citadel van Besançon behoort dit immense bouwwerk tot de meest indrukwekkende forten in de regio Franche-Comté. Een bezoekje aan de stad Belfort is niet compleet zonder de citadel bezocht te hebben. Voor een uitgebreid bezoek kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. Overal in deze vesting staan borden met toelichting, waardoor u alles te weten kunt komen over de geschiedenis van dit bouwwerk. In de citadel is een museum gevestigd dat bekend staat om zijn mooie Franse- en Duitse oorlogscollectie uit zowel de achttiende- als negentiende eeuw. Tot slot kunt u vanaf het panoramaterras bovenop de citadel genieten van een prachtig uitzicht over de stad Belfort!

De citadel van Belfort bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende citadel bij de plaats Belfort zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Territoire de Belfort ook interessant: