Citadel van Besançon

De citadel van Besançon is een indrukwekkende citadel bij de gelijknamige plaats in het departement Doubs.Citadel van Besançon De citadel is ongeveer elf hectare groot en ligt op een van de zeven heuvels rondom de stad Besançon, namelijk de Mont Saint-Etienne. Deze citadel staat bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in dit departement. Volgens sommigen behoort deze citadel zelfs tot de hoogtepunten van de hele regio Franche-Comté!

Geschiedenis van de citadel van Besançon

Al tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse rijk was er sprake van een fort en een tempel bovenop de heuvel waar vandaag de dag de citadel op ligt. Aan het einde van de zeventiende eeuw was de regio Franche-Comté in handen van de Spanjaarden. Zij begonnen met de bouw van een citadel op de heuvel. Als gevolg van het Verdrag van Nijmegen uit het jaar 1678 kwam het gebied in handen van de Franse koning. Lodewijk XIV besloot de verdediging van de stad Besançon aanzienlijk uit te breiden. Het was niemand minder dan de bekende Franse fortenbouwer Vauban die in opdracht van de koning de citadel moest versterken. De bouw van de citadel nam maar liefst 30 jaar in beslag. Na afloop van de bouw was de citadel van Besançon echter een van de sterkste verdedigingswerken van de achttiende eeuw.

De citadel van Besançon vandaag de dag

Tot op de dag van vandaag torent deze citadel hoog uit boven de plaats Besançon. Een bezoekje aan deze indrukwekkende citadel is absoluut de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Doubs of elders in de regio Franche-Comté. Wanneer u de citadel bezoekt zult u opmerken dat het bouwwerk verbazingwekkend goed bewaard is gebleven. In de citadel zijn enkele musea gevestigd, waaronder een museum dat is gewijd aan het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor diegenen die minder goed ter been zijn rijdt er een treintje heen en weer tussen de binnenstad van Besançon en de citadel. Een bezoekje aan de stad Besançon is niet compleet zonder vanuit de citadel van het uitzicht te hebben genoten!

De citadel van Besançon bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende citadel bij de mooie plaats Besançon zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Doubs ook interessant: