Notre Dame du Haut

Notre Dame du Haut is een prachtige bedevaartkapel bij de plaats Ronchamp in het departement Haute-Saône.Notre Dame du Haut Deze kapel is bekend vanwege de bijzondere vormgeving en is dan ook een van de meest bekende bezienswaardigheden in dit gebied.

Geschiedenis van Notre Dame du Haut

De kapel ligt op de top van een berg, de Colline de Boulémont. Al vroeg in de geschiedenis stond hier een kerk. Tot aan 1751 was dit de enige kerk in de omgeving. Deze kerk stond bekend onder de naam Notre-Dame du Bas. Na de Franse Revolutie kwam deze kerk in handen van de Franse staat. In 1799 werd de kerk gekocht door inwoners van de plaats Ronchamps. In 1913 brandde deze kerk volledig uit als gevolg van een blikseminslag. Gedurende de periode van 1922 tot 1925 bouwde men een nieuwe kerk op deze locatie. Deze kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog echter verwoest door een bombardement. In 1950 kreeg de Zwitsers-Franse architect Charles-Edouard Jeanneret, ook wel bekend als Le Corbusier, de opdracht om een nieuwe kapel te bouwen. Mede door het gebruik van puin van de verwoeste kerk ontwierp en bouwde hij hier de bekende Notre Dame du Haut.

Notre Dame du Haut vandaag de dag

Vandaag de dag staat de bedevaartskerk Notre Dame du Haut bekend als een van de mooiste bezienswaardigheden in het departement Haute-Saône. Dit bijzondere bouwwerk is dan ook meer dan de moeite waard om met een bezoekje te vereren. De combinatie van de mooie gebrandschilderde kleine raampjes, de abstracte, witte muren en het schilderachtige omringende landschap maakt van een bezoekje aan deze kapel een onvergetelijke ervaring. Uw vakantie in de regio Franche-Comté is niet compleet zonder deze mooie kapel gezien te hebben!

Notre Dame du Haut bezoeken?

Wilt u deze mooie kapel bij Ronchamp zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Saône ook interessant: