Saline Royale d’Arc-et-Senans

Saline Royale d’Arc-et-Senans, oftewel de Koninklijke zoutziederij van Arc-et-Senans, is een bijzonder bouwwerk waar vroeger zout werd gewonnen. Dit bijzonder mooie bouwwerk ligt zoals de naam al doet vermoeden bij het plaatsje Arc-et-Senans, in het departement Doubs. Volgens velen behoort deze voormalige zoutziederij tot de mooiste bezienswaardigheden in de regio Franche-Comté.

Geschiedenis van Saline Royale d’Arc-et-Senans

Men startte met de bouw van Saline Royale d’Arc-et-Senans in het jaar 1775. De zoutziederij werd gebouwd in opdracht van de Franse koning Lodewijk XVI. De koning wees Claude-Nicolas Ledoux aan als verantwoordelijke architect. Men besloot om deze zoutziederij bij het plaatsje Arc-et-Senans te bouwen vanwege de nabijheid van het bos van Chaux. Zo was er altijd voldoende brandhout beschikbaar. De bouw van de zoutziederij werd afgerond in het jaar 1779. Als gevolg van de Franse Revolutie kwam er een einde aan zowel het Franse koningshuis als het zoutmonopolie. Daarom besloot men om de fabriek in het jaar 1895 te sluiten. In 1926 riep men de gebouwen van Saline Royale d’Arc-et-Senans uit tot historisch monument. Hierdoor is dit bijzondere bouwwerk tot op de dag van vandaag goed bewaard gebleven.

Saline Royale d’Arc-et-Senans vandaag de dag

Brengt u uw vakantie door in het departement Doubs? Of elders in de regio Franche-Comté? Dan is een bezoekje aan deze voormalige zoutziederij meer dan de moeite waard. Een bezoekje is leuk voor het hele gezin. Tijdens uw bezoek komt u alles te weten over de geschiedenis van de zoutziederij en de zoutwinning in deze streek. Voor een uitgebreid bezoek kunt u gerust een middag de tijd nemen. De zoutziederij ligt te midden van prachtige tuinen, waar u tijdens de mooie zomerdagen heerlijk door heen kunt wandelen.

Saline Royale d’Arc-et-Senans bezoeken?

Wilt u de bijzonder mooie koninklijke zoutziederij van Arc-et-Senans in het departement Doubs zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Doubs ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk