Baume-les-Messieurs

Baume-les-Messieurs is een mooi plaatsje in het departement Jura.Baume-les-Messieurs Het plaatsje staat bekend als een van de mooiste plaatsjes in heel Frankrijk en maakt dan ook deel uit van de de vereniging van ‘Les Plus Beaux Villages de France’, oftewel de vereniging van de allermooiste dorpjes van Frankrijk. Het plaatsje ligt op de bodem van een keteldal en is omringd met honderden meters hoge kliffen.

Geschiedenis van Baume-les-Messieurs

Het dal waar het plaatsje in ligt, werd uitgesleten door de rivier La Seille tijdens de ijstijden. De omgeving van het plaatsje Baume-les-Messieurs werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. Dit blijkt onder meer uit de vondst van verschillende prehistorische voorwerpen en andere sporen, zoals schuilplaatsen en rotswoningen. Het plaatsje zelf is ontstaan rondom een abdij uit de zesde eeuw na Christus. Deze abdij groeide al snel uit tot een van de belangrijkste abdijen van het bisdom van Besançon. De bekendere abdij van Cluny werd gesticht door monniken uit deze abdij. Ondanks de aanwezigheid van deze belangrijke abdij bleef het plaatsje door de eeuwen heen relatief klein. Dit kwam mede doordat het plaatsje in een relatief afgelegen gebied ligt.

Baume-les-Messieurs vandaag de dag

Door de eeuwen heen is het plaatsje er in geslaagd om zijn historische karakter te behouden. Hoewel het plaatsje niet erg groot is, kunt u voor een uitgebreid bezoek gerust een uurtje de tijd nemen. Een wandeling door dit mooie plaatsje is leuk om te combineren met een bezoekje aan de watervallen van Hérisson. Deze mooie watervallen zijn prima bereikbaar vanuit het plaatsje. Brengt u uw vakantie door in het departement Jura en bent u een liefhebber van kleine maar mooie Franse dorpjes? Dan is een uitstapje naar Baume-les-Messieurs absoluut de moeite waard.

Baume-les-Messieurs bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje in het departement Jura zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Jura ook interessant: