Château-Chalon

Château-Chalon is een mooi plaatsje in het departement Jura. Het plaatsje ligt op een hoge rots en is omgeven door wijngaarden. Het plaatsje staat bekend als een van de allermooiste plaatsjes in heel Frankrijk en behoort dan ook tot de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’.

Geschiedenis van Château-Chalon

De wijngaarden rondom het plaatsje werden al door de Romeinen aangelegd. Mede dankzij de strategische ligging bovenop een rots is dit plaatsje altijd van strategische waarde geweest. Zo werd het plaatsje in de dertiende eeuw na Christus voorzien van een eigen kasteel. Twee eeuwen eerder werd er op de rots al een abdij gebouwd. Mede dankzij de inkomsten vanuit de wijnhandel is er rondom deze abdij een klein dorpje ontstaan. In 1595 werd het kasteel van Château-Chalon verwoest door de artillerie van de troepen van de Franse koning Henri IV, als gevolg van een van de vele oorlogen tussen het Franse koninkrijk en het Huis van Habsburg. Door de eeuwen heen heeft dit plaatsje haar oorspronkelijke karakter weten te behouden, waardoor het tot aan de dag van vandaag bekend staat als een van de mooiste dorpjes in heel Frankrijk.

Château-Chalon vandaag de dag

Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Jura, of elders in de regio Franche-Comté, is een bezoekje aan dit mooie plaatsje meer dan de moeite waard. Voor een uitgebreide wandeling door dit plaatsje kunt u gerust een paar uur de tijd nemen. Vergeet ook niet te genieten van het prachtige uitzicht vanuit het plaatsje over de omringende omgeving. De zogenaamde gele wijnen uit de nabije omgeving van Château-Chalon behoren tot de hoogst aangeschreven wijnen afkomstig uit deze streek. Een bezoekje aan dit mooie plaatsje is dan ook niet compleet zonder deze heerlijke wijn geproefd te hebben!

Château-Chalon bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje in het departement Jura bezoeken en zelf ervaren waarom dit plaatsje tot de mooiste plaatsjes in Frankrijk behoort? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Jura ook interessant: