Lods

Lods is een mooi plaatsje dat aan de rivier Loue ligt, in het departement Doubs. De grotere stad Besançon ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden. Het plaatsje behoort tot de mooiste dorpjes in de regio Franche-Comté en behoort tevens tot de vereniging van de ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Wanneer u een liefhebber bent van mooie, charmante plaatsjes is een wandeling door Lods dan ook meer dan de moeite waard.

Geschiedenis van Lods

De aanwezigheid van het plaatsje Lods werd voor het eerst benoemd in een historisch document uit het jaar 1189 na Christus. Vanwege de ligging aan de rivier Loue is het echter aannemelijk dat hier al veel eerder sprake was van menselijke bewoning. In de omgeving van het plaatsje zijn verschillende sporen gevonden die dit vermoeden bevestigen. Zo zijn er verschillende voorwerpen gevonden die dateren uit de vijfde eeuw na Christus. De naam van het plaatsje is een afgeleide van het Latijnse ‘laus’, wat ‘eer’ betekent. Door de eeuwen speelde het plaatsje een belangrijke rol in de productie van wijn. Met name in de zestiende- en zeventiende eeuw vergaarde het plaatsje veel rijkdom dankzij de wijnhandel. Tijdens de hoogtijdagen van de wijnhandel was er sprake van maar liefst 130 hectare aan wijnranken rondom het plaatsje.

Lods vandaag de dag

Vandaag de dag is Lods een mooi plaatsje waar de sporen uit de geschiedenis nog goed zichtbaar zijn. Wanneer u door de oude straatjes van dit charmante plaatsje wandelt kunt u meerdere prachtige gebouwen uit de zestiende- en zeventiende eeuw bewonderen. Deze huizen behoorden toe aan de wijnbouwers en zijn te herkennen aan de bruine daken. Ook leuk is een bezoekje aan het wijnmuseum, waar u alles te weten komt over de geschiedenis van de wijnbouw en het plaatsje. Verreweg het mooiste uitzicht op het plaatsje is vanaf de brug over de rivier Loue. Met mooi weer kunt u hier dan ook prachtige foto’s maken!
Lods

Lods bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje aan de rivier Loue in het departement Doubs zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Doubs ook interessant: