Lons-le-Saunier

Lons-le-Saunier is de belangrijkste plaats van het departement Jura en ligt in de regio Franche-Comté. Deze plaats staat bekend als kuuroord en kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot aan de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk.

Geschiedenis van Lons-le-Saunier

Al vroeg in de geschiedenis stond deze plaats bekend om zijn zoutbronnen. Volgens sommigen is de naam van de stad dan ook een afgeleide van het Gallische woord Lons en salinarius, wat iets als zout fabrikant betekent. Toen de Romeinen dit gebied veroverden ontdekten zij de geneeskrachtige zoutwaterbronnen. Tot omstreeks het jaar 1400 werd de stad geregeerd door kasteelheren uit de omgeving. Door de eeuwen heen groeide deze plaats uit tot een van de belangrijkste plaatsen in dit gedeelte van Frankrijk. In de eerste helft van de zeventiende eeuw werd de stad belegerd en ingenomen door Franse soldaten, die onder leiding stonden van Hendrik II van Longueville. In het jaar 1800 besloot men om Lons-le-Saunier uit te roepen tot hoofdstad van het departement Jura.

Lons-le-Saunier vandaag de dag

Brengt u uw vakantie door in het departement Jura, of elders in de regio Franche-Comté? Dan is een bezoekje aan deze leuke stad absoluut de moeite waard. In het gezellige centrum van deze stad kunt u gerust een middagje doorbrengen zonder dat u zich hoeft te vervelen. Zo zijn er vele leuke winkels en restaurantjes te vinden. In de stad staat de kaasfabriek van Bel, producent van de bekende La Vache qui rit smeerkaas. Bij deze fabriek is een museum gevestigd dat leuk is om te bezoeken. Aan de Rue du Commerce, de belangrijkste straat van de stad, kunt u vele mooie huizen met arcaden uit de zeventiende eeuw bezichtigen. Een bezoekje aan deze leuke stad is meer dan de moeite waard!

Lons-le-Saunier bezoeken?

Wilt u deze leuke plaats in het departement Jura zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Jura ook interessant: