Ornans

Ornans is een plaatsje in het departement Doubs en ligt aan de rivier Loue. Het plaatsje staat bekend als een van de leukste plaatsjes in deze streek en staat ook wel bekend als het ‘kleine Venetië’ van Doubs. Dit komt door de vele prachtige en kleurrijke huisjes aan de rivier.

Geschiedenis van Ornans

De aanwezigheid van het plaatsje Ornans werd voor het eerst benoemd in een historisch document uit het jaar 1151 na Christus. Gezien de ligging aan de rivier lijkt het aannemelijk dat deze locatie al eerder in de geschiedenis werd bewoond, maar hier zijn geen bewijzen voor. Het plaatsje kent een rumoerige geschiedenis. Zo kreeg het plaatsje te maken met de vernietigende gevolgen van verschillende oorlogen, waaronder de Tienjarige Oorlog. Ook kreeg het plaatsje te maken met de pest. Deze dodelijke ziekte maakte veel slachtoffers onder de burgerbevolking. In het jaar 1819 werd Gustave Courbet geboren in Ornans. Courbet was een schilder en beeldhouwer en heeft meer dan duizend werken gemaakt. Een gedeelte van zijn werken zijn in of rondom het plaatsje gemaakt en bieden dan ook een mooie inzage in de geschiedenis van dit plaatsje.

Ornans vandaag de dag

Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Doubs is een bezoekje aan dit mooie plaatsje absoluut de moeite waard. Voor een uitgebreide wandeling door dit mooie plaatsje kunt u gerust een uurtje de tijd nemen. Over de rivier zijn verschillende bruggen vanaf welke u de verschillende mooie huisjes kunt bewonderen. Uw bezoek aan dit plaatsje is niet compleet zonder het Musée Gustave Courbet bezocht te hebben. Dit museum is gevestigd in het geboortehuis van Courbet en in dit museum komt u van alles te weten over het leven en de kunstwerken van deze kunstenaar.
Ornans

Ornans bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje in het departement Doubs zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Doubs ook interessant: