Abdij van Mortemer

De abdij van Mortemer is een oude Cisterciënzer abdij en ligt tussen de plaatsjes Lyons-la-Forêt en Lisors in het departement Eure. De abdij dankt zijn naam aan het Latijnse ‘mortum mare’, oftewel ‘dode zee’, vanwege de destijds aanwezige moerassen.

Geschiedenis van de abdij van Mortemer

De abdij van Mortemer werd in de twaalfde eeuw gesticht door de Engelse koning Hendrik I. Al snel nadat men de bouw van de abdij had afgerond, groeide de abdij uit tot een van de belangrijkste religieuze bouwwerken in dit gedeelte van Frankrijk. De abdij kende zijn hoogtijdagen in de dertiende eeuw. Toen de Franse Revolutie in het jaar 1789 uitbrak, leefden er nog maar vier monniken in deze ooit zo welvarende abdij. Deze monniken hadden de zware taak om het verval van de abdij tegen te gaan. De vier monniken werden echter vermoord door revolutionairen, waarna de abdij verder in verval raakte. De vervallen abdij zou uiteindelijk meerdere keren doorverkocht worden, waarbij delen werden afgebroken. In het jaar 1985 kwam de abdij van Mortemer in handen van een vereniging die zich inzette voor het behoud van de abdij. Hiermee werd de inmiddels vervallen abdij gered van de ondergang.

De abdij van Mortemer vandaag de dag

Brengt u uw vakantie door in het departement Eure? Dan is een bezoekje aan de abdij van Mortemer de moeite waard. Hoewel de ooit zo belangrijke abdij vandaag de dag is vervallen tot een ruïne, neemt dit niet weg dat deze locatie erg indrukwekkend is om te bezoeken. Bij de ruïne van de abdij is een museum te vinden waar u alles te weten kunt komen over de geschiedenis van de abdij. Voor een uitgebreid bezoek aan deze interessante locatie kunt u gerust enkele uren de tijd nemen!

De abdij van Mortemer bezoeken?

Wilt u deze mooie abdij in het departement Eure zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Eure ook interessant: