Panthéon

Het Panthéon is een schitterend bouwwerk in het vijfde arrondissement van de Franse hoofdstad Parijs.Panthéon Dit gebouw staat bekend als een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Een bezoekje is dan ook absoluut de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in Parijs, of elders in de regio Île-de-France.

Geschiedenis van het Panthéon

In het jaar 1744 begon met in opdracht van koning Lodewijk XV van Frankrijk met de bouw van het Panthéon. Men besloot het gebouw te bouwen op de plaats van de oude abdij van Sainte-Geneviève. Het bouwwerk werd gebaseerd op de Griekse bouwkunst. Zo bestond het ontwerp onder meer uit een Grieks kruis met een portiek van Korintische zuilen. Na de Franse Revolutie zag men het imposante gebouw meer als een soort tempel ter ere van Frankrijk dan als kerk. De functie van het gebouw werd veranderd van kerk naar mausoleum voor beroemde Fransen. Boven de ingang van het Panthéon staat dan ook de tekst: ‘Aux grands hommes la patrie reconnaissante’, oftewel: ‘voor de grote mannen, het dankbare vaderland’. De crypte is de laatste rustplaats voor onder andere Voltaire, Jean-Jacques Rousseau en Victor Hugo.

Het Panthéon vandaag de dag

Vandaag de dag staat dit mooie bouwwerk bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Parijs. Het monument is opengesteld voor bezoekers en is zowel van binnen als van buiten erg indrukwekkend. Uw stedentrip naar Parijs is dan ook eigenlijk niet compleet zonder een uitstapje naar dit mooie bouwwerk. Voor een uitgebreid bezoek kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. Het is de moeite waard om met de trap naar de top van het gebouw te gaan. Vanaf het Panthéon kunt u namelijk genieten van een prachtig uitzicht over de stad Parijs!
Panthéon

Het Panthéon bezoeken?

Wilt u dit bijzondere bouwwerk in Parijs zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Île-de-France ook interessant: