Parijs

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en ligt aan de rivier Seine, in de regio Île-de-France.Parijs Volgens velen behoort deze wereldberoemde stad tot de mooiste steden ter wereld. Parijs is is dan ook een ideale vakantiebestemming voor een veelzijdige stedentrip.

Geschiedenis van Parijs

Het is aannemelijk dat de locatie van Parijs al tijdens de Prehistorie bewoond is geweest. Zo zijn er onder meer menselijke overblijfselen gevonden aan de rechteroever van de rivier de Seine die dit vermoeden bevestigen. In het jaar 52 voor Christus werd dit gebied veroverd door de Romeinen, onder leiding van Julius Caesar. Zij veroverden een dorpje van de stam die bekend stond als de Parisii en gaven dit plaatsje de naam Lutetia Parisiorum. Al snel groeide dit plaatsje uit tot een van de belangrijkste plaatsen in dit gebied, doordat het aan verschillende belangrijke handelsroutes lag. In het jaar 506 na Christus riep Clovis, koning der Franken, deze stad uit tot de hoofdstad van het Frankische Rijk. In de loop der eeuwen groeide de stad steeds verder dankzij de inkomsten vanuit de handel.

Tijdens de heerschappij van Napoleon III werd de stad grondig verbouwd. Zo werden de kleine, slecht onderhouden mijnwerkershuisjes vervangen door brede boulevards, avenues en grote pleinen. Een van de zwartste dagen in de geschiedenis van de stad was 28 mei 1871. Meer dan 20.000 inwoners verloren het leven tijdens de opstand die bekend staat als de Commune van Parijs. In juni 1940 werd Parijs ingenomen door de Duitsers. In 1944 gaf Adolf Hitler zijn generaal Dietrich van Choltitz opdracht om de stad volledig te vernietigen, maar dit bevel werd gelukkig nooit opgevolgd. Zo staat Parijs tot op de dag van vandaag bekend als een van de mooiste steden ter wereld.

Parijs vandaag de dag

Vandaag de dag is deze prachtige stad een geliefde bestemming voor een lang weekend weg. Deze mooie stad is dan ook prima bereikbaar vanuit Nederland en België. In deze stad is enorm veel te zien en te beleven. Zo kunt u dagen doorbrengen in het prachtige historische centrum zonder dat u zich hoeft te vervelen. Er zijn talloze leuke winkels en restaurants te vinden. Uitstapjes naar de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, het Louvre en de Sacré-Coeur zijn stuk voor stuk de moeite waard. Het is dan ook niet voor niets dat deze mooie stad tot de meest geliefde steden ter wereld behoort!

Parijs bezoeken?

Wilt u deze prachtige stad aan de rivier Seine zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Île-de-France ook interessant: