Abdij Sainte-Marie de Lagrasse

De abdij Sainte-Marie de Lagrasse is een indrukwekkende abdij bij het plaatsje Lagrasse. De abdij ligt aan de oever van de rivier Orbieu in het departement Aude. Deze abdij staat bekend als een van de mooiste abdijen in dit gebied.

Geschiedenis van de abdij Sainte-Marie de Lagrasse

Het is niet bekend in welk jaar dit klooster officieel werd gesticht. Wel weet men dat de abt Nimphibius, aartsbisschop van Narbonne, dit klooster in het jaar 779 reconstrueerde. Doordat de abdij vanaf dat moment de bescherming genoot van keizer Karel de Grote, maakte de abdij een grote ontwikkeling door. Deze ontwikkeling was dermate groot dat de abdij Sainte-Marie de Lagrasse van de negende tot aan de elfde eeuw een zeer belangrijke rol speelde in het religieuze leven in de regio. De abdij genoot in deze tijd veel aanzien en vergaarde grote rijkdom, mede dankzij schenkingen van lokale edellieden. In de twaalfde en dertiende eeuw speelde dit klooster een belangrijke rol in de verzoening tussen de steden Béziers en Carcassonne met de katholieke kerk en de Franse koning. Deze verstandhouding was onder zware druk komen te staan na de vervolging van de Katharen. Na de dertiende eeuw raakte het klooster echter in verval. Aan het begin van de achttiende eeuw werd de abdij Sainte-Marie de Lagrasse volledig gerenoveerd. Deze grootschalige renovatie kon echter niet voorkomen dat de laatste monniken de abdij in het jaar 1792 verlaten.

De abdij Sainte-Marie de Lagrasse vandaag de dag

Ondanks de rumoerige geschiedenis van deze abdij staat de abdij Sainte-Marie de Lagrasse tot op de dag van vandaag bekend als een van de meest indrukwekkende abdijen in het departement Aude. De abdij torent uit boven het schitterende plaatsje Lagrasse. Een gedeelte van de abdij is opengesteld voor bezoekers. Een bezoekje aan deze indrukwekkende abdij is prima te combineren met een wandeling door het prachtige Lagrasse. Voor een dergelijk uitstapje kunt u gerust een middag de tijd nemen. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Aude is een bezoekje aan deze mooie abdij absoluut de moeite waard!
Abdij Sainte-Marie de Lagrasse

De abdij Sainte-Marie de Lagrasse bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende abdij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: