Abdij van Alet-les-Bains

De abdij van Alet-les-Bains, ook wel de Notre-Dame d’Alet genoemd, ligt in het centrum van het gelijknamige plaatsje in het departement Aude. Hoewel deze abdij grotendeels is vernietigd tijdens de Godsdienstoorlogen, is de indrukwekkende ruïne van deze abdij interessant om te bezoeken.

Geschiedenis van de abdij van Alet-les-Bains

Het is niet exact bekend wanneer de abdij van Alet-les-Bains werd gesticht. Volgens verschillende historische bronnen is de abdijkerk waarschijnlijk gesticht rond het jaar 813 na Christus. In de elfde eeuw was deze abdij uitgegroeid tot een belangrijk pelgrimsoord. Door de eeuwen heen is de abdij van Alet-les-Bains meerdere malen uitgebreid. De abdij groeide dankzij verschillende donaties uit tot een van de machtigste en meest invloedrijke abdijen in de regio. Met het uitbreken van de Godsdienstoorlogen kwam er een einde aan de welvarende periode van de abdij. Zo werd Alet-les-Bains bezet door de Hugenoten, die de abdij vervolgens plunderden. Na de Godsdienstoorlogen werd de abdij nooit volledig hersteld. Tijdens de Franse revolutie deed de overgebleven ruïne dienst als steengroeve. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de ruïne deels gerestaureerd, maar de abdij zou nooit meer volledig hersteld worden.

De abdij van Alet-les-Bains vandaag de dag

De abdij van Alet-les-Bains is tot op de dag van vandaag nooit meer tot de oorspronkelijke staat is hersteld. Desondanks staat de imposante ruïne van deze ooit zo grote abdij bekend als een van de mooiste bezienswaardigheden in dit gedeelte van het departement Aude. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in deze omgeving is een bezoekje aan de prachtige ruïne dan ook de moeite waard. Tijdens uw bezoek aan dit indrukwekkende bouwwerk komt u alles te weten over de turbulente geschiedenis van de abdij. Een bezoekje aan deze abdij is goed te combineren met een wandeling door het leuke plaatsje Alet-les-Bains, dat bekend staat om zijn charme!

De abdij van Alet-les-Bains bezoeken?

Wilt u de indrukwekkende ruïnes van de abdij van Alet-les-Bains zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: