Abdij van Fontfroide

De abdij van Fontfroide is een voormalige cisterciënzer abdij, gelegen in een klein dal van de Corbières, ongeveer 14 kilometer ten zuidwesten van de stad Narbonne. De abdij wordt omringd door cipressen,waardoor het geheel een Toscaanse uitstraling heeft.

Abdij van Fontfroide

Geschiedenis van de abdij van Fontfroide

In het jaar 1093 werd de abdij gesticht door kluizenaars die in de omgeving leefden. Aymeric, burggraaf van de nabijgelegen stad Narbonne, gaf de kluizenaars toestemming om een grote abdij te bouwen. In 1146 voegden de monniken zich bij de orde van de Cisterciënzers. Tijdens de kruistocht tegen de Katharen, in de twaalfde en dertiende eeuw na Christus, speelde de abdij een voorname rol. Paus Innocentius III gaf twee monniken uit de abdij van Fontfroide de opdracht om de Katharen te bekeren tot het Katholieke geloof. Een van deze monniken, genaamd Pierre de Castelnau, werd in 1208 door de Katharen vermoord. Een jaar later, in 1209 begon daarop de kruistocht tegen de Katharen.
In de dertiende eeuw na Christus werd de abdij van Fontfroide uitgebreid. De abdij maakte een ongekende periode van bloei door. Zo bezat de abdij vele boerderijen in de regio Languedoc-Roussillon. Dit netwerk aan boerderijen vormden een belangrijke inkomstenbron voor de abdij. Ten tijde van de Franse Revolutie maakt de abdij en Fontfroide een zware periode door. De laatste monnik verliet de abdij in 1791, en zowel de landerijen als de abdij van Fontfroide zelf kwamen in handen van de staat. Waar veel andere abdijen en kloosters geplunderd werden, bleef de abdij een dergelijk lot bespaard. Op 6 september 1858 kwam een groep monniken vanuit de abdij van Sénanque in de Provence aan om de abdij van Fontfroide weer bewoonbaar te maken. Jaren later, in 1908, was de abdij van Fontfroide verlaten en vervallen. De abdij werd opgekocht door de familie Fayet, die onmiddelijk opdracht gaf tot de restauratie van de ooit zo indrukwekkende abdij. Uiteindelijk zou de abdij weer tot haar volle glorie hersteld worden.

De abdij van Fontfroide vandaag de dag

Vandaag de dag is de abdij van Fontfroide opengesteld voor het grote publiek. Er worden rondleidingen georganiseerd, zodat de bezoekers alle bijzondere onderdelen van de abdij te zien krijgen. Van de slaapzaal van de lekenbroeders tot aan de kloostertuin, u krijgt werkelijk alles te zien. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelfstandig deze abdij te verkennen. Vergeet in ieder geval niet om uw fototoestel mee te nemen.In en rondom de abdij kunt u namelijk vele prachtige foto’s maken, bijvoorbeeld van de prachtige kloostertuin. Een bezoekje aan deze bijzondere abdij is absoluut de moeite waard!

Abdij van Fontfroide

De abdij van Fontfroide bezoeken?

Wilt u deze prachtige abdij zelf ook bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: