Abdij van Saint-Roman

De abdij van Saint-Roman is een abdij op een heuvel nabij de plaats Beaucaire, in het departement Gard. Het bijzondere aan deze abdij is dat deze volledig door de monniken is uitgehouwen in de rots waar de abdij op ligt.Abdij van Saint-Roman

Geschiedenis van de abdij van Saint-Roman

De locatie van de abdij werd al vroeg in de prehistorie bewoond door stammen van jagers die de grotten en spleten in de kalkstenen massieven gebruikten. Zo rond de vijfde eeuw na Christus vestigden enkele kluizenaars zich op de rots. Zij vergrootten de natuurlijke holten tot een kapel, cellen en gemeenschappelijke ruimtes waardoor er een bijzondere abdij ontstond. In de zevende eeuw na Christus leefde deze gemeenschap van monniken volgens de regels van Sint-Benedictus en werd de abdij dus een Benedictijnse abdij. In de veertiende eeuw werden er, met het oog op de rumoerige periode die dit gebied doormaakte, verschillende verdedigingswerken aangelegd. In de eerste helft van de negentiende eeuw werd de abdij van Saint-Roman ontmanteld, waarbij alle stenen werden verkocht. Lang bleef de locatie van de abdij verlaten, totdat men in de jaren ’60 begon met opgravingen op en rondom de rots waar de abdij van Saint-Roman op lag. In het jaar 1988 werd de nabijgelegen plaats Beaucaire aangewezen als eigenaar van de rots en de overblijfselen van de abdij van Saint-Roman. In 1991 werd de locatie aangemerkt als historisch monument.

De abdij van Saint-Roman vandaag de dag

Vandaag de dag is de abdij van Saint-Roman opengesteld voor bezoekers. Op nog geen vijftien minuten afstand van de plaats Beaucaire kunt u, wanneer u besluit deze bijzondere locatie te bezoeken, uw auto parkeren. Na een wandeling van ongeveer vijftien minuten komt u vervolgens aan op de locatie van de abdij van Saint-Roman. Hier kunt u de verschillende bijzondere uitgehouwen ruimtes bezichtigen en krijgt u een goede indruk van de omstandigheden waarin de monniken jarenlang in deze abdij leefden. Een bezoekje aan deze bijzondere locatie is absoluut de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gard!
Abdij van Saint-Roman

De abdij van Saint-Roman bezoeken?

Wilt u deze abdij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: