Abdij van Valmagne

De abdij van Valmagne is een oude abdij bij het plaatsje Villeveyrac, in het departement Hérault. De abdij van Valmagne staat als historisch monument op de Franse monumentenlijst en behoorde toe aan de orde van de Cisterciënzers. Abdij van Valmagne

Geschiedenis van de abdij van Valmagne

De abdij van Valmagne werd in het jaar 1138 gesticht door de burggraaf van Béziers, Raymond Trencavel. Hij stichtte de abdij samen met monniken uit het Benedictijnse kloster Adorel, dat bij albi lag. In het jaar 1145 werd de abdij van Valmagne onder de orde der Cisterciënzers geplaatst. Al vrij snel na de stichting van de abdij maakte de abdij een voortvarende periode door. Dit kwam onder meer doordat landeigenaren in de omgeving van de abdij delen van hun land en geld schonken aan de abdij. Dankzij deze gulle giften werd er onder meer een wijngaard met een omvang van ongeveer vijf hectare aangelegd. Tot aan de veertiende eeuw na Christus behoorde de abdij van Valmange tot de rijkste abdijen in heel Frankrijk. Tijdens de hoogtijdagen werd de abdij door bijna 300 monniken bewoond. De uitbraak van de Pest in 1348 markeerde het einde van de hoogtijdagen van de abdij. Vele monniken stierven door deze ziekte en vele andere monniken ontvluchtten de abdij van Valmagne om te voorkomen dat deze ziekte ook hen zou treffen. Ook de staat van de abdij zelf ging snel achteruit. Het verval van de abdij van Valmange werd bespoedigd door de gevolgen van de Honderdjarige Oorlog waarin de abdij zowel belegerd als geplunderd werd en ook had de abdij van Valmagne te lijden onder de gevolgen van de Godsdienstoorlogen. Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij nogmaals geplunderd waarbij onder meer meubels, archieven en schilderijen werden verbrand en verlieten de laatste monniken de abdij. In het jaar 1971 werd de ooit zo belangrijke abdij verkocht aan de her Granier-Joyeuse, die de kerk verbouwde tot een wijnkelder. Na de dood van Granier-Joyeuse kwam de abdij in de handen van de graaf Henri-Amédée-Mercure de Turenne. Tot op de dag van vandaag is de abdij in de handen van de nakomelingen van deze graaf.

De abdij van Valmagne vandaag de dag

Vandaag de dag staat de abdij van Valmagne bekend als een van de mooiste abdijen in de regio Languedoc-Roussillon. Ondanks haar turbulente geschiedenis is de abdij gerestaureerd, waardoor het haar oorspronkelijke karakter grotendeels heeft weten te behouden. Haar wijngaard, oorspronkelijk vijf hectare, is vandaag de dag uitgegroeid tot een wijndomein van 75 hectare groot. De abdij is tegen betaling te bezoeken. Wanneer u de abdij van Valmagne bezoekt krijgt u onder meer een rondleiding door het gebouw door een deskundige gids en kunt u de wijn van de abdij proeven. Een bezoekje aan deze prachtige abdij is meer dan de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in de regio Languedoc-Roussillon!
Abdij van Valmagne

De abdij van Valmagne bezoeken?

Wilt u deze mooie abdij zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hérault ook interessant: