Ambrussum

Ambrussum is een oude, historische locatie in het departement Hérault, vlakbij de plaats Lunel tussen de grotere steden Nîmes en Montpellier. Op deze historische locatie is een oude Romeinse versterkte nederzetting blootgelegd en is tevens een indrukwekkend museum gevestigd.Ambrussum

Geschiedenis van Ambrussum

Uit verschillende archeologische onderzoeken blijkt dat de locatie van Ambrussum al sinds ongeveer 2000 jaar voor Christus bewoond moet zijn geweest. De versterkte nederzetting, ook wel een oppidum genoemd, ontstond rond het jaar 300 voor Christus. Het dorpje behoorde toe aan de Galliërs. Niet lang nadat de Romeinen dit gebied rond het jaar 120 voor Christus veroverden, werd de Via Domitia aangelegd. Dit was een belangrijke Romeinse handelsroute tussen Italië en het hedendaagse Spanje. Ambrussum lag vlakbij deze belangrijke handelsroute, waardoor het plaatsje een voortvarende periode doormaakte. Ongeveer 100 jaar na Christus werd het plaatsje echter verlaten. Dit kwam met name doordat de Via Domitia ietwat verlegd werd. De Pont Ambroix, een brug over de rivier Vidourle die vlak langs het plaatsje stroomde, werd echter tot in de middeleeuwen gebruikt. Deze bijzondere brug bestond ooit uit niet minder dan elf bogen. Door natuurgeweld staat er vandaag de dag echter nog slechts één boog overeind.

Ambrussum vandaag de dag

Vandaag de dag is een bezoekje aan deze bijzondere historische locatie meer dan de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Hérault. Deze archeologische locatie biedt een belangrijke inzage in het Romeinse verleden van deze streek. Evenals bijvoorbeeld bij Glanum, de Romeinse locatie vlakbij Saint-Remy-de-Provence het geval is, zijn er ook hier nog duidelijke sporen zichtbaar uit de Romeinse tijd. Zo werd in 1975 een geplaveide weg blootgelegd en zijn de muren van de versterkte nederzetting nog deels zichtbaar. Een bezoekje aan deze interessante locatie is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan haar museum. Wanneer u geïnteresseerd bent in het Romeinse verleden van deze streek is een bezoek aan Ambrussum absoluut aan te raden!
Ambrussum

Ambrussum bezoeken?

Wilt u deze bijzondere locatie met al haar sporen uit het verleden zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hérault ook interessant: