Chartreuse de Valbonne

Chartreuse de Valbonne is een groot klooster dat heeft toebehoord aan Kartuizer monniken en ligt te midden van een groot bos vlakbij het plaatsje Saint-Paulet-de-Caisson, in het departement Gard. Chartreuse de Valbonne

Geschiedenis van Chartreuse de Valbonne

Chartreuse de Valbonne werd gesticht in het jaar 1204, op de locatie van een kleiner klooster dat toebehoorde aan monniken van de orde van de Benedictijnen. De Benedictijner monniken moesten het klooster noodgedwongen verlaten, omdat het voor hen erg onveilig was geworden in deze streek. Zo werd het gebied onder meer geteisterd door roversbendes. De Kartuizer monniken durfden het echter wel aan en kregen dan ook het klooster en de omringende vallei toegewezen door Guilhem de Venejan, bisschop van Uzès. Mede dankzij de hulp van verschillende donaties en het harde werk van de Kartuizer monniken zelf, kwam de vallei waar het klooster in ligt al snel bekend te staan als ‘Vallis bona’, oftewel het goede dal. Dit vanwege de vruchtbare grond. Het uitbreken van de Honderdjarige Oorlog maakte een einde aan de voortvarende periode van Chartreuse de Valbonne. Zo werd het klooster geteisterd door bendes struikrovers en plunderaars. Als gevolg van de Godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw na Christus werd het klooster in het jaar 1585 geplunderd en helemaal plat gebrand, waarbij archieven van meer dan vierhonderd jaar oud in vlammen opgingen. Tussen 1770 en 1780 werd Chartreuse de Valbonne nagenoeg volledig hersteld. In november 1789 werden de bezittingen van Chartreuse de Valbonne genationaliseerd, waarop de monniken uit het klooster vertrokken.

Chartreuse de Valbonne vandaag de dag

Vandaag de dag staat Chartreuse de Valbonne bekend als een van de mooiste kloosters in de regio. Het klooster is opengesteld voor publiek, dat tegen een kleine betaling het klooster kan verkennen. Doordat het klooster ondanks haar rumoerige geschiedenis tot haar volle glorie is hersteld, verkeert het klooster in goede staat. Voor een bezoekje aan dit prachtige klooster kunt u gerust een middagje de tijd nemen. Ook is een bezoekje aan dit prachtige klooster goed te combineren met een heerlijke wandeling in de omliggende bossen. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gard kan een bezoek aan dit prachtige klooster eigenlijk niet op uw lijstje ontbreken.
Chartreuse de Valbonne

Chartreuse de Valbonne bezoeken?

Wilt u dit prachtige klooster zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: