Château d’Aguilar

Château d’Aguilar is een oud kasteel dat aan de katharen heeft toebehoort. Het kasteel ligt op een heuvel bij het plaatsje Tuchan, in het departement Aude. Château d’Aguilar behoort toe aan de zogenaamde ‘Vijf zonen van Carcassonne‘, samen met de kastelen Quéribus, Puilaurens, Termes en Peyrepertuse.Château d'Aguilar

Geschiedenis van Château d’Aguilar

De heuvel waarop het Château d’Aguilar werd gebouwd, is door de eeuwen heen altijd al van strategisch belang geweest. Dit blijkt onder meer uit het feit dat er in het jaar 1021 sprake was van een versterkte plaats op de heuvel, die toebehoorde aan de graaf van Fonnollède. Al snel werd de versterkte plaats op de heuvel uitgebreid tot een kasteel. In het jaar 1210 werd Château d’Aguilar aangevallen en veroverd door de legers van Simon de Montfort, die, in naam van de katholieke kerk, de taak had gekregen om het kathaarse volk te vernietigen, dat zich veelal in deze regio had gevestigd. De eigenaar van het kasteel, Raymond de Termes, werd opgesloten in een donkere kerker in de cité van Carcassonne. Toen zijn zoon, Oliver de Termes het kasteel weer veroverde op de kruisvaarders, werd het Château d’Aguilar al snel een toevluchtsoord voor katharen. In het jaar 1260 verkocht Oliver de Termes het kasteel aan de Franse koning Louis IX, waarmee hij een alliantie vormde. Omdat het kasteel vlakbij de grens tussen Frankrijk en Spanje lag, was dit kasteel van groot strategisch belang voor beide landen. Ondanks haar indrukwekkende verdedigingswerken, verkeerde het kasteel vrijwel continu in staat van belegering. Zo is het kasteel onder meer belegerd door de legers van Aragon, maar ook door de legers van de Franse kroon, toen het kasteel in handen was gevallen van de koning van Aragon. Toen het Verdrag van de Pyreneeën werd gesloten en daarmee de grens tussen Frankrijk en Spanje zuidelijker kwam te liggen, verloor het Château d’Aguilar haar strategische waarde en werd het in het jaar 1569 na Christus verlaten.

Château d’Aguilar vandaag de dag

Vandaag de dag staat het kasteel van Aguilar bekend als een van de katharenkastelen die in het zuiden van Frankrijk bezocht kunnen worden. Hoewel het kasteel vandaag de dag niets meer is dan een ruïne, is een bezoekje alsnog de moeite waard. Aan de voet van de heuvel waar het Château d’Aguilar op ligt is een parkeerplaats waar u een ticket kunt kopen om deze interessante historische locatie te bezoeken. Na een korte wandeling van ongeveer tien minuten arriveert u op de locatie van het kasteel. Vanaf de heuvel kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de nabije omgeving. Het Château d’Aguilar is namelijk prachtig gelegen, te midden van wijnvelden. Een bezoekje aan deze indrukwekkende historische locatie is absoluut de moeite waard en biedt een interessante inzage in de geschiedenis van deze streek.
Château d'Aguilar

Château d’Aguilar bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende locatie zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: