Château d’Arques

Het Château d’Arques is een oud kasteel uit de veertiende eeuw na Christus en ligt in het departement Aude, bij het plaatsje Arques. Het Château d’Arques is was ooit een van de kastelen van de Katharen.Château d'Arques

Geschiedenis van het Château d’Arques

Nadat Simon de Montfort tijdens de kruistocht tegen de Albigenzen in het jaar 1231 het kasteel had veroverd, werd het plaatsje Arques door zijn troepen aangevallen. Nadat het plaatsje volledig was platgebrand door de soldaten, gaf Simon de Montfort een gedeelte van het door hem veroverde gebied dat bekend stond als ‘Razès’ aan een van zijn luitenanten, Pierre de Voisins. Al snel zag Pierre de Voisins dat het gebied rondom Arques strategisch gezien zeer belangrijk was, vanwege de routes die via Arques naar het gebied Corbières leidden. Daarom liet Pierre de Voisins in het jaar 1284 het Château d’Arques bouwen op deze locatie, om zo de belangrijke routes te kunnen beschermen, bijvoorbeeld tegen struikrovers. In het jaar 1518 werd het kasteel van Arques echter verlaten ten faveure van het kasteel van Couiza. Bij aanvang van de Franse Revolutie was er van het ooit zo indrukwekkende kasteel niet veel meer over. Het grootste deel van het château d’Arques was niets meer dan een ruïne, op enkele delen na, zoals de donjon. Sinds 1887 staat het kasteel op de lijst van de belangrijkste historische monumenten in de regio en is het kasteel deels gerenoveerd.

Château d’Arques vandaag de dag

Vandaag de dag is het Château d’Arques opengesteld voor bezoekers. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Aude is een bezoekje aan deze indrukwekkende locatie meer dan de moeite waard. Toegegeven, door het verval van het kasteel is er minder overgebleven dan bij andere kastelen in de regio, zoals bijvoorbeeld het kasteel van Puivert of Peyrepertuse. Desalniettemin is het gedeelte van het kasteel dat de tand des tijds wél heeft doorstaan, zoals de donjon, erg indrukwekkend om eens te bezoeken. Een bezoekje aan het Château d’Arques is dan ook meer dan de moeite waard en is prima te combineren met een bezoekje aan een van de andere kastelen in dit gebied.
Château d'Arques

Château d’Arques bezoeken?

Wilt u dit kasteel zelf bezoeken? Zoek hier een mooie vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: