Château de Portes

Het Château de Portes is een groot kasteel bij het plaatsje Portes, in het departement Gard. Het kasteel stamt uit de elfde eeuw na Christus en wordt ook wel gezien als de toegangspoort tot de Cevennen. Château de Portes

Geschiedenis van het Château de Portes

In het jaar 1052 na Christus begon men met de bouw van het Château de Portes, in opdracht van de rijke familie Anduze. Het kasteel lag aan de zogenaamde Regordane, een verplichte route voor kruisvaarders naar het Heilige Land. In de dertiende en veertiende eeuw na Christus, tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland, werden de verdedigingswerken van het kasteel aanzienlijk versterkt. Zo werden er onder meer twee hoektorens aangebouwd. Door de eeuwen heen wisselde het kasteel veelvuldig van eigenaar. Aan het begin van de Franse Revolutie werd het kasteel genationaliseerd, om vervolgens weer doorverkocht te worden. Door de eeuwen heen raakte het château de Portes steeds meer in verval. Bovendien werd de heuvel waar het kasteel op gelegen was, steeds minder stabiel door de exploitatie van verschillende kolenmijnen. Rond het jaar 1960 werden de verschillende kolenmijnen echter gedicht en werd er een vereniging opgericht die als doel had om het ooit zo imposante château de Portes van de ondergang te redden. In 1984 werd het kasteel officieel erkend als historisch monument, waardoor het voortbestaan van het kasteel werd verzekerd.

Het château de Portes vandaag de dag

Vandaag de dag is het château de Portes opengesteld voor bezoekers. Wanneer u het kasteel bezoekt kunt u deelnemen aan een rondleiding, die u langs elk van de mooie gedeeltes van het kasteel brengt. Iedere kamer in het kasteel heeft een monumentale schouw en prachtige decors. Bovendien kunt u vanaf de locatie van het kasteel genieten van een adembenemend uitzicht over de valleien van de Cevennen en Mont Lozère. Een bezoekje aan dit prachtige kasteel is meer dan de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gard!
Château de Portes

Het château de Portes bezoeken?

Wilt u dit prachtige kasteel zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: