Château de Termes

Château de Termes is een oud kasteel gelegen op een heuvel bij de plaats Termes in het departement Aude. Château de Termes behoort toe aan de zogenaamde ‘Vijf zonen van Carcassonne‘, samen met de kastelen Quéribus, Puilaurens, Aguilar en Peyrepertuse. Deze vijf kastelen vormden tezamen een verdedigingslinie tegen de Spanjaarden.Château de Termes

Geschiedenis van het Château de Termes

Het Château de Termes werd gebouwd op een klif, op een locatie die aan drie kanten wordt omringd door een diep ravijn. Vanwege deze strategische ligging was het kasteel van Termes zeer moeilijk te veroveren. Toch zou het kasteel van Termes veroverd worden, namelijk door de legers van kruisvaarder Simon de Montfort. Château de Termes werd pas veroverd na een belegering van maar liefst vier maanden, van augustus tot november in het jaar 1210 na Christus. Deze belegering staat bekend als de zwaarste belegering tijdens de eerste periode van de kruistocht tegen de Albigenzen. Château de Termes werd veroverd als gevolg van een uitzonderlijk droge zomer, waardoor het drinkwater in het kasteel opraakte. De verdedigers waren verzwakt door dysenterie en zagen geen andere uitweg dan ‘s nachts uit het kasteel te vluchten. Zij werden echter ontdekt door de kruisvaarders, die de gevluchte soldaten gevangen namen en doodden. In de periode na de val van Château de Termes behoorde het kasteel toe aan de Franse kroon en maakte het, samen met vier andere kastelen Quéribus, Puilaurens, Aguilar en Peyrepertuse deel uit van een omvangrijke verdedigingslinie tegen de Spanjaarden. In de zeventiende eeuw na Christus werd het Verdrag van de Pyreneeën gesloten, waardoor de strategische waarde van het kasteel teniet werd gedaan doordat de grens tussen Frankrijk en Spanje zuidelijker kwam te liggen. Het kasteel werd verlaten, maar werd niet veel later ingenomen door bandieten, die het kasteel gebruikten als uitvalsbasis van waaruit zij de gehele omgeving terroriseerden. Om dit te stoppen werd er besloten om het kasteel grotendeels te vernietigen, zodat het niet langer dienst kon doen als uitvalsbasis voor de bandieten. In de twintigste eeuw na Christus werden er verschillende stappen genomen om de ruïnes van het Château de Termes te behouden voor het grote publiek. Sinds het 1942 is het kasteel geclassificeerd als historisch monument.

Château de Termes vandaag de dag

Vandaag de dag is de locatie van het kasteel van Termes te bezoeken voor het grote publiek. Vanuit het dorpje Termes is een wandelroute uitgestippeld via welke het kasteel bereikt kan worden. Een bezoekje aan dit kasteel duurt ongeveer een uur. Tijdens uw bezoek komt u van alles te weten over de geschiedenis van dit kasteel. Vanaf de rots waar het kasteel op ligt, kunt u bovendien genieten van een prachtig uitzicht over de omringende omgeving. Een bezoekje aan het kasteel van Termes is absoluut de moeite waard voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de historie van dit kasteel en haar omgeving.
Château de Termes

Château de Termes bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende historische locatie zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: