Château Lastours

Château Lastours is een Katharen kasteel gelegen bij het plaatsje Lastours, in het departement Aude, in de regio Languedoc-Roussillon. Het huidige kasteel is een ruïne. Zo staan er vandaag de dag nog slechts vier torens overeind. Deze vier torens zijn wellicht beter bekend onder de namen Cabaret, Régine, Surdespine en Queritinheux.

Château Lastours

Geschiedenis van Château Lastours

Dit indrukwekkende kasteel werd oorspronkelijk gebouwd om de toegang tot de Kathaarse regionen in het zuiden te beschermen. Het Katharisme werd door de Katholieke kerk gelijkgesteld aan ketterij. De Katharen kregen werden dan ook op grote schaal vervolgd vanwege het geloof. Château Lastours behoorde toe aan de heren van Cabaret. Deze edelen stonden in nauw contact met de machtige Trencavel familie, die heerste over de stad Carcassonne. De nauwe banden met deze machtige familie konden echter niet voorkomen dat het kasteel in het jaar 1209 werd belegerd door de legers van de meedogenloze kruisvaarder Simon de Montfort. De belegering vond plaats in naam van het Katholieke geloof. Uiteindelijk zou deze belegering maar liefst twintig jaar duren. Gedurende de deze jaren vonden er talloze zware gevechten plaats.

Op een bepaald moment gedurende de belegering werden er honderd verminkte Katharen en hun sympathisanten naar het kasteel gestuurd. De ogen van de Katharen waren uitgerukt, en hun neus en lippen waren afgesneden door de Katholieken. Deze gruwelijke verminkingen waren bedoeld om de verdedigers van het kasteel te intimideren. Pas in het jaar 1229 werd de belegering beëindigd doordat de verdedigers capituleerden.

Château Lastours vandaag de dag

Vandaag de dag zijn de restanten van het kasteel van Lastours, of beter gezegd, de overgebleven torens, te bereiken via het nabijgelegen dorpje. Aan de rand van het dorp ligt een grote parkeerplaats, vanwaar het wandelpad naar de torens van Lastours begint. Het pad naar de torens is op sommige plekken erg steil. Het is daarom aan te raden om stevige wandelschoenen te dragen. Vanaf de toren Cabaret kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de andere torens en de nabije omgeving. Deze overgebleven torens van het kasteel van Lastours zijn erg interessant om te bezoeken. Een bezoekje aan dit indrukwekkende kasteel staat garant voor prachtige foto’s!

Château Lastours

Château Lastours bezoeken?

Zelf deze vier torens bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk