De abdij van Saint-Martin-du-Canigou

De abdij van Saint-Martin-du-Canigou is een abdij gelegen op de gelijknamige berg. De abdij ligt vlakbij de grens met Spanje.

De abdij van Saint-Martin-du-Canigou

Geschiedenis van de abdij van Saint-Martin-du-Canigou

De abdij van Saint-Martin-du-Canigou is een mooi voorbeeld van de Romaanse bouwstijl. In het jaar 1005 na Christus werd begonnen met de bouw van de abdij, in opdracht van Guifred, graaf van Cerdagne. Dit is een streek in de oostelijke Pyreneeën. De abdij van Saint-Martin-du-Canigou werd gebouwd als vorm van boetedoening, voor de moord op zijn eigen zoon. De bouw van de abdij zou uiteindelijk vier jaar duren, en werd in het jaar 1009 na Christus afgerond. Vanaf dit moment werd de abdij bewoond door Benedictijnse monniken. Ook graaf Guifred besloot om in de abdij te gaan worden. In het jaar 1049 stierf Guifred in de abdij die hij zelf had laten bouwen. Na de dood van de graaf werd er in het jaar 1051 een boodschapper uitgestuurd welke als opdracht had om gebeden te vragen voor zijn overleden meester. Deze gebeden werden genoteerd op een stuk perkament, wat later door wetenschappers zou zijn gebruikt om cultuurverschillen in de omgeving te onderzoeken. Op deze manier werden er meerdere cultuurverschillen gevonden in zowel de taal als het schrift dat men gebruikte.
In 1428 raakte de abdij van Saint-Martin-du-Canigou zwaar beschadigd door een aardbeving. Het herstel van de abdij zou enkele jaren in beslag nemen. Niet veel later werd de abdij verlaten door de monniken, en raakte het gebouw wederom in verval. Vanwege de culturele waarde van de abdij, werd in 1902 besloten om de abdij van Saint-Martin-du-Canigou in haar geheel te restaureren.

De abdij van Saint-Martin-du-Canigou vandaag de dag

Vandaag de dag is de abdij van Saint-Martin-du-Canigou een van de mooiste abdijen in de Pyreneeën. Deze abdij is toegankelijk voor het grote publiek. Omdat de abdij bovenop een berg ligt, is deze iets minder goed te bereiken voor mensen die slecht ter been zijn. De abdij is te bereiken via een wandelroute vanuit het nabijgelegen plaatsje Casteil, maar ook rijdt er een busje naar de abdij. Gedurende uw bezoek aan deze mooie abdij wordt u begeleid door een gids, die u in iets meer dan een uurtje tijd veel weet te vertellen over dit bijzondere bouwwerk. Een bezoekje aan deze bijzondere abdij is absoluut aan te bevelen!

De abdij van Saint-Martin-du-Canigou

De abdij van Saint-Martin-du-Canigou bezoeken?

Wilt u zelf deze bijzondere abdij bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant: