De abdij van Saint-Michel-de-Cuxa

De abdij van Saint-Michel-de-Cuxa is een Benedictijnse abdij, gelegen bij het dorpje Codalet, vlakbij het grotere plaatsje Prades, in het zuiden van de regio Languedoc-Roussillon. Deze abdij is de oudste pre-Romaanse abdij die momenteel nog in Frankrijk bestaat.Saint-Michel-de-Cuxa

Geschiedenis van de abdij van Saint-Michel-de-Cuxa

Zo rond het jaar 840 na Christus, vestigden meerdere Benedictijner monniken zich bij de rivier Têt. Zij bouwden een hier een kerkje, dat echter in 878 volledig werd verwoest doordat de rivier de Têt buiten haar oevers trad. Jaren later, in 956 na Christus, werd begonnen met de bouw van de grote kerk. De abdij van Saint-Michel-de-Cuxa werd in het jaar 974 gewijd en zou uitgroeien tot een van de belangrijkste kloosters in de middeleeuwen. Na de middeleeuwen raakte dit klooster in verval. Bovendien zorgde de Franse Revolutie er voor dat de kunstwerken uit het ooit zo belangrijke klooster werden weggehaald. Even leek het er op dat de abdij nooit meer volledig tot bloei zou kunnen komen. De abdij en de omliggende grond werden uiteindelijk verkocht. Pas in het jaar 1952 werd er begonnen met de restauratie van deze prachtige abdij. Sinds 1965 wordt de abdij weer bewoond door de benedictijnen.

De abdij van Saint-Michel-de-Cuxa vandaag de dag

Vandaag de dag is de abdij van Saint-Michel-de-Cuxa opengesteld voor bezoekers. Tijdens uw bezoek kunt u de vele prachtige elementen van deze abdij in alle rust bewonderen. De abdij van Saint-Michel-de-Cuxa staat bekend om haar uitzonderlijke akoestiek. Daarom worden er elke zomer in juli en augustus meerdere concerten georganiseerd in de abdij. Wanneer u deze prachtige abdij bezoekt, kunt u er van uitgaan dat u zo twee uur bezig rond kunt lopen voordat u alle mooie elementen van deze abdij hebt kunnen bewonderen. Na afloop van uw bezoek kunt u speciale, door de monniken geproduceerde wijn kopen. Een echte aanrader voor de wijnliefhebbers onder ons. Een bezoekje aan de Abdij van Saint-Michel-de-Cuxa is absoluut aan te raden!
Saint-Michel-de-Cuxa

De abdij van Saint-Michel-de-Cuxa bezoeken?

Wilt u deze mooie abdij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant: