Fort de Bellegarde

Fort de Bellegarde is een groot fort uit de zeventiende eeuw na Christus, bij de plaats Le Perthus en ligt nagenoeg op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Dit indrukwekkende fort is zeer strategisch gelegen en beschikt over een rijke historie.Fort de Bellegarde

Geschiedenis van fort de Bellegarde

Op de heuvel waarop het fort ligt heeft vroeg in de geschiedenis een wachttoren gestaan. In het jaar 1659 zorgde de zogenaamde Vrede van de Pyreneeën er voor dat er een einde kwam aan de Spaans-Franse conflicten die voortvloeiden uit de Dertigjarige Oorlog. Door dit verdrag kwamen de grenzen van de Pyreneeën iets anders te liggen, waarbij de Col de Perthus nét binnen het Franse territorium kwam te vallen. Als gevolg van enkele plunderingen door de Spanjaarden, besloot men om de oude uitkijktoren die op deze berg stond om te bouwen tot een fort. In het jaar 1674 werd de Col de Perthus echter veroverd door de Spanjaarden, die onmiddellijk begonnen met het verbeteren van de verdedigingswerken op deze strategisch gelegen berg. Deze bouwwerkzaamheden waren nog niet afgerond toen de Fransen het gebied niet veel later terug veroverden. Men erkende de strategische ligging van de berg. Daarom werd niemand minder dan de bekende Fransen fortenbouwer Vauban aangesteld om fort de Bellegarde om te bouwen tot een fort dat iedere mogelijke aanval van de Spanjaarden af kon slaan. Tot op de dag van vandaag kijkt dit indrukwekkende fort uit over het plaatsje Le Perthus.

Fort de Bellegarde vandaag de dag

Vandaag de dag is het fort de Bellegarde opengesteld voor bezoekers. Het fort is eigendom van de gemeente Le Perthus, die hier regelmatig kunsttentoonstellingen organiseert. Wanneer u het fort bezoekt kunt u deelnemen aan een rondleiding onder begeleiding van een deskundige gids, die u alles kan vertellen over de geschiedenis van dit fort. Een bezoekje aan fort de Bellegarde is meer dan de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Pyrénées-Orientales!
Fort de Bellegarde

Fort de Bellegarde bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende fort uit de zeventiende eeuw na Christus zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant: