Fort Libéria

Fort Libéria is een indrukwekkende vesting bij de plaats Villefrance-de-Conflent, in het departement Pyrénées-Orientales.Fort Libéria Het fort was door de eeuwen heen een van de belangrijkste verdedigingswerken langs de grens met Spanje.

Geschiedenis van Fort Libéria

In het jaar 1649 werd het Verdrag van de Pyreneeën ondertekend. Hiermee werd de grens tussen het hedendaagse Frankrijk en Spanje opnieuw gedefinieerd. Dankzij de nieuwe grenzen kwam het plaatsje Villefranche-de-Conflent op een zeer strategische locatie te liggen. Om zowel de plaats als de vallei waar deze in ligt te kunnen beschermen tegen een eventuele aanval vanuit Spanje, besloot men dat hier een fort gebouwd moest worden. Als locatie werd gekozen voor een heuvel boven de plaats Villefranche-de-Conflent. Zo kon men de vijand al van ver aan kon zien komen. In 1681 kreeg niemand minder dan de bekende Franse fortenbouwer Vauban de opdracht om het fort te bouwen. Zes jaar later werd het fort officieel in gebruik genomen. Tot aan het einde van de negentiende eeuw werd het fort nog enkele malen versterkt en uitgebreid. Tot aan de dag van vandaag staat dit fort bekend als een van de meest indrukwekkende forten langs de grens tussen Frankrijk en Spanje.

Fort Libéria vandaag de dag

Wanneer u vandaag de dag uw vakantie doorbrengt in de buurt van Villefranche-de-Conflent, of elders in het departement Pyrénées-Orientales, is een bezoekje aan Fort Libéria meer dan de moeite waard. Het fort is bereikbaar door middels een lange trap door een tunnel. Deze trap telt circa 750 treden, dus een goede conditie is geen overbodige luxe. Wanneer u eenmaal bij het fort bent aangekomen kunt u echter genieten van een prachtig uitzicht over de plaats Villefranche-de-Conflent en haar omgeving. U kunt Fort Libéria zonder gids op eigen gelegenheid verkennen, waarbij u alles te weten komt over de geschiedenis van het fort. Voor een uitgebreid bezoek aan dit indrukwekkende fort kunt u gerust een middag de tijd nemen!

Fort Libéria bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende fort zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant: