Fort Saint-André

Fort Saint-André is een middeleeuws fort dat boven het plaatsje Villeneuve-lès-Avignon uittorent. Het fort dateert uit de eerste helft van de veertiende eeuw en staat bekend als een van de meest indrukwekkende forten in het departement Gard. Vanuit het fort kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de bekende stad Avignon, dat aan de andere kant van de rivier Rhône ligt.Fort Saint-André

Geschiedenis van Fort Saint-André

De geschiedenis van Fort Saint-André begint eigenlijk al in de tiende eeuw na Christus, toen de abdij van Saint-André werd gebouwd. De abdij werd gebouwd op een heuvel met de naam Mont Andaon, bij de rivier Rhône. De aanwezigheid van deze abdij zou er in de loop der eeuwen voor zorgen dat er een klein plaatsje ontstond. Met de ondertekening van het Verdrag van Parijs, in het jaar 1229, werd het gebied ten westen van de rivier Rhône aan de Franse kroon toegekend. Al snel bleek dat de stad Avignon, dat destijds nog niet tot het Franse koninkrijk behoorde, beide oevers van de rivier Rhône wilde toe-eigenen. Ter verdediging van de Franse kant van de rivier, besloot men tot de bouw van het Fort Saint-André, op dezelfde berg waar ook de abdij van Saint-André enkele eeuwen eerder gebouwd was. Het fort omringde de abdij en werd in verschillende fases gebouwd. Het fort werd erg groot gebouwd, zodat men het fort vanuit de Papale staat aan de overkant van de rivier Rhône goed kon zien liggen. Het fort was dan ook bedoeld om de kracht van het Koninkrijk Frankrijk aan te tonen.

Fort Saint-André vandaag de dag

Vandaag de dag staat het Fort Saint-André bekend als een van de leukste bezienswaardigheden in het departement Gard. Het fort is opengesteld voor bezoekers. Wanneer u dit indrukwekkende fort bezoekt krijgt u een goede indruk van de middeleeuwse architectuur, doordat het bouwwerk door de eeuwen heen goed bewaard is gebleven. Vanaf de top van het fort kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de omringende omgeving. Zo kunt u onder meer de stad Avignon zien liggen. Voor een uitgebreid bezoek aan dit indrukwekkende fort kunt u gerust een middag de tijd nemen. Ook is een bezoek aan dit fort prima te combineren met een wandeling door het plaatsje Villeneuve-lès-Avignon. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gard is een bezoekje aan dit mooie fort meer dan de moeite waard!
Fort Saint-André

Fort Saint-André bezoeken?

Wilt u dit mooie fort zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: